« Putovanja
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
COOL

Putovanja u čast slavnih žena

Booking.com obilježava Međunarodni dan žena objavom popisa žena koje su prkosile očekivanjima razbijajući stereotipe te odredišta u kojima su obilježile povijest ili u kojima su njihove priče započele

Svratite do Marie Curie
Svratite do Marie Curie (Arhiva)
Više o

slavne žene

,

Booking.com

Međunarodni dan žena obilježava se diljem svijeta 8. ožujka. Ova inspirativna prigoda nije samo trenutak kada se svijet može posvetiti ambicijama kao što je poticanje ravnopravnosti spolova, već je i prilika za odavanje priznanja i počasti junakinjama kroz povijest, koje su se odvažile na hrabre korake kako bi premostile barijere, ostavile jedinstven trag i otvorile put budućim generacijama.

Potaknut svojom misijom da olakša svima da istraže svijet, Booking.com obilježava Međunarodni dan žena objavom popisa žena koje su prkosile očekivanjima razbijajući stereotipe te odredišta u kojima su obilježile povijest ili u kojima su njihove priče započele. Istraživanje Booking.com-a otkriva da 16% žena diljem svijeta želi otići na solo putovanje u 2020.1, pa je sada izvrsna prilika da pronađete inspiraciju za putovanje na kojem ćete krenuti stopama ovih slavnih žena te pritom slijediti vlastitu neovisnost, samopouzdanje i naslijeđe.

Michelle Obama

Michelle je odrasla u Chicagu, Illinois te je nakon diplome sa sveučilišta Princeton i Harvard Law School započela svoju karijeru pravnice. 2009. godine preselila se u Washington, D.C., kada je njezin suprug preuzeo dužnost u Bijeloj kući. Michelle se zalagala za zdraviju državu, prilike za obrazovanje pa čak i za klasični američki dizajn i modu. Zašto ne biste krenuli njezinim stopama na putovanju te posjetili ove slavne gradove u SAD-u? Svakako ne biste bili jedini jer istraživanje Booking.com-a otkriva da u 2020. godini 24% globalnih putnica planira otputovati u Sjevernu Ameriku1, možda upravo zbog toga kako bi i same mogle krenuti stopama Michelle Obame.

Gdje boraviti: U Chicagu, jednom od najvećih gradova u SAD-u, poznatom po odvažnoj arhitekturi, putnici će imati pregršt izbora smještaja. Objekt Sophy Hyde Park, smješten u četvrti Hyde Park, udaljen je svega nekoliko minuta od lokacije na kojoj je živjela obitelj Obama. U ovom području bogatom kulturom nalaze se dvije najznačajnije institucije u gradu, sveučilište Chicago te Muzej znanosti, pa će posjetitelji tako prilikom boravka itekako imati što vidjeti.

Ako posjećujete glavni grad SAD-a, otkrit ćete da se radi o divnom gradu na rijeci Potomac. Tijekom svog boravka možete organizirati obilazak službene rezidencije i radnog mjesta Michelle Obame dok je bila Prva dama i živjela u Bijeloj kući. S obzirom na to da ne možete prenoćiti u Michellinom nekadašnjem domu, rezervirajte smještaj u obližnjem hotelu s 4 zvjezdice Eaton DC. Ovaj otmjeni hotel nalazi se na pješačkoj udaljenosti od Bijele kuće te nudi tri bara u okviru objekta, restoran i kafić.

Frida Kahlo

Meksička umjetnica i feministička ikona Frida Kahlo najpoznatija je po svojim čuvenim portretima u stilu narodne umjetnosti koji kombinira realizam i nadrealne elemente. Frida je bila dio postrevolucionarnog pokreta Mexicayotl, koji je djelovao početkom 20. stoljeća s ciljem definiranja meksičkog identiteta, a njezina djela i danas služe kao inspiracija za popularnu kulturu namećući pitanja o identitetu, postkolonijalizmu, rodu, klasi i rasi u meksičkom društvu.

Kahlo je većinu svog života provela u svom obiteljskom domu u gradu Coyoacán, Mexico City, koji je danas poznat kao plava kuća i dostupan je javnosti kao Muzej Fride Kahlo. Frida je također poznata po svojoj vezi s meksičkim umjetnikom Diegom Riverom, za kojeg se udala 1928. godine. 1930. godine Frida i Diego odselili su se iz Meksika te su se nastanili u San Franciscu, SAD, gdje je Frida predstavila svoju sliku para "Frida i Diego Rivera" na Šestoj godišnjoj izložbi udruženja umjetnica San Francisca. Kasnije su se oboje vratili u rodni Meksiko.

Gdje boraviti: Objekt H21 Hotel Boutique u Meksiko Cityju putnicima nudi smještaj kao kod kuće, a udaljen je kratku šetnju od Fridinog obiteljskog doma, danas Muzeja Fride Kahlo. Ovaj moderni i luksuzni privatni smještaj nudi sobe uređene u raznim stilovima, od kojih neke čak sadrže terasu na kojoj se gosti mogu sunčati u dijelu grada u kojem je živjela i sama Frida.

U 2018. godini San Francisco je obilježio svoju povezanost s čuvenim životom Fride Kahlo imenujući njoj u čast ulicu u četvrti Ingleside. Posjetite tu ulicu i boravite u neposrednoj blizini na užurbanoj lokaciji u blizini trga Union Square. Smještaj s doručkom White Swan Inn, udaljen svega 5 minuta od trga, nudi jedinstveno uređene sobe. Gosti objekta White Swan Inn svaki dan mogu započeti toplim doručkom i završiti ga večernjom čašom vina i zalogajima. Objekt je također savršeno polazište za istraživanje obližnjeg Muzeja moderne umjetnosti u San Franciscu ako osjetite inspiraciju Fridinim naslijeđem.

Marie Curie

Marie Curie nadaleko je poznata kao prva žena dobitnica Nobelove nagrade, a i jedina je žena do danas koja ju je osvojila čak dvaput. Marie je bila fizičarka i kemičarka koja je provodila revolucionarna istraživanja o radioaktivnosti (termina koji je sama uvela i razvila teoriju za njega), ali je otkrila i kemijske elemente polonij i radij, kao i tehniku izoliranja radioaktivnih izotopa. Marie Curie rođena je u Varšavi u Poljskoj te se kasnije preselila u Pariz u Francuskoj, gdje je postala prva žena profesorica na Sveučilištu u Parizu.

Marie Curie osnovala je institute Curie u Parizu i Varšavi, koji su i danas važni istraživački centri te savršena odredišta za sve one koji žele krenuti njezinim revolucionarnim stopama.

Gdje boraviti: Osjećajte se kao kod kuće u rodnom gradu Marie Curie i boravite u objektu Millennium Awangarda Green. Apartman je smješten na dobroj lokaciji i savršeno je ishodište za istraživanje grada. Udaljen je kratku šetnju od Zapadnog kolodvora u Varšavi te Palače kulture i znanosti. Muzej Marie-Skłodowska-Curie također je udaljen samo kratku vožnju vlakom za sve one koji žele saznati više o životu i radu ove čuvene fizičarke i kemičarke.

Premda je život Marie Curie započeo u Varšavi, Pariz je bio njen dom, pa ćete tako ondje pronaći i mali muzej u njenu čast. Musee Curie obilježava njeno nasljeđe i šira radiološka istraživanja te se nalazi u njenom nekadašnjem laboratoriju. Objekt Le 66 smještaj je s doručkom udaljen svega kratku šetnju od muzeja Curie te je odlična lokacija za putnike koje zanimaju hrana, književnosti, povijest i umjetnost.

Kleopatra

Kleopatra, ikona staroga vijeka, bila je posljednja aktivna vladarica Ptolemejskog kraljevstva Egipta. Bila je poznata po svojoj ljepoti i mudrosti te je slovila kao dobro obrazovan vođa i govorila je nekoliko jezika. Za vrijeme svoje vladavine Kleopatra je sklopila niz iznimno važnih vojnih i romantičnih saveza, koji su ovjekovječeni u raznim umjetničkim djelima i uprizorenjima njezina života, čime je zapečaćena njena uloga ženske ikone u povijesti.

Kleopatrino naslijeđe u najvećoj je mjeri povezano s njezinom prijestolnicom, Aleksandrijom u Egiptu. Premda drevni glamurozni grad kakvog je poznavala više ne postoji, moderna Aleksandrija i danas ima predivnu luku s pogledom na Sredozemno more. Kleopatra je poznata i po tome što se udružila s Julijem Cezarom u Rimu, a on joj je čak posvetio zlatni kip u hramu Venus Genetrix. Europa je ove godine na vrhu popisa za brojne putnice, pri čemu istraživanje Booking.com-a otkriva da 63% putnica planira otputovati u Europu1 u 2020. godini.

Gdje boraviti: Premda se ne može usporediti s kipom u vašu čast, ovdje možete doživjeti VIP tretman zahvaljujući privatnoj pješčanoj plaži s pogledom na Sredozemno more u objektu Four Seasons Hotel Alexandria At San Stefano. Ako se želite još više približiti drevnoj povijesti ovog područja, Grčko-rimski muzej arheološki je muzej smješten u neposrednoj blizini.

U trenutku kad je Cezar ubijen, Kleopatra se već bila skrasila u Rimu te je ostavila trag u gradu ne samo zahvaljujući statui u njenu čast. Naime, brojne su žene tog vremena oponašale njezin izgled obilježen egzotičnom frizurom i bisernim nakitom. Hostel RomeHello idealan je za sve one koji žele upoznati Kleopatrin drugi dom i udaljen je svega 20 minuta hoda od hrama Venus Geretrix, gdje je nekada stajala i njezina statua. Objekt sadrži privatne sobe s vlastitom kupaonicom te zajedničke spavaonice, a nalazi se na pješačkoj udaljenost od fontane di Trevi te crkve svete Suzane u Dioklecijanovim termama.

Anasuya Sarabhai

Anasuya Sarabhai bila je pionirka ženskog radničkog pokreta u Indiji, čiji je rad podržavao i Mahatma Gandhi. S njime je osnovala najstariji sindikat radnika tekstilne industrije u Gujaratu. Sindikat je kasnije postavio temelje za osnivanje Udruge samozaposlenih žena u Indiji (SEWA), čijoj je osnivačici Eli Bhatt Anasuya bila mentorica. Istraživanje Booking.com-a također je otkrilo da 33% globalnih putnica u 2020. godini planira posjetiti Aziju1, a sve one koje to učine zahvaljujući revolucionarnom radu Anasuye imat će priliku otkriti što to znači biti moderna žena u Indiji.

Anasuya je rođena u Ahmedabadu u Indiji, najvećem gradu i nekadašnjem glavnom gradu indijske savezne države Gujarat. Anasuya je vrlo rano ostala siroče te se kasnije preselila u Englesku kako bi studirala medicinu, da bi se zatim prebacila na London School of Economics (LSE). U Londonu je Anasuyu uvelike inspirirao pokret sufražetkinja.

Gdje boraviti: U Anasuyinom domu danas se nalazi Calico Museum of Textiles, muzej posvećen indijskim tkaninama i tehnikama tkanja kroz stoljeća, industriji koju je Anasuya pomogla zaštititi svojim revolucionarnim aktivizmom. Objekt Hyatt Regency Ahmedabad savršeno je ishodište za istraživanje poslovne četvrti u centru i okolnog područja te je udaljen samo kratku vožnju od muzeja Calico Museum of Textiles.

Tijekom svog studija na sveučilištu LSE Anasuya je pronašla inspiraciju u lokalnom pokretu sufražetkinja. Sama škola nalazi se u Westminsteru, na granici između Covent Gardena i Holborna, kroz povijest poznatog kao Clare Market. U blizini u Covent Gardenu nalazi se objekt The Strand Private Apartments, koji nudi pogled na grad i smješten je u neposrednoj blizini povijesnih znamenitosti kao što su Somerset House i kazalište Lyceum. 

06.03.2020. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh