« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
PODRŠKA RUSA

Putin obećao pomoć Bjelorusiji da se othrva sankcijama EU-a

"Rusija i Bjelorusija će uskladiti napore protiv pokušaja upletanja u unutarnje poslove Saveza država i othrvati se pritisku restriktivnih mjera ili sankcija", stoji u izjavi

Fotografija vijesti
Više o

EU

,

Rusija

,

Vladimir Putin

,

sankcije

,

Bjelorusija

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je europske sankcije i obećao moralnu podršku i nove zajmove Bjelorusiji, ruskoj vjernoj saveznici, tijekom svog prvog službenog putovanja u inozemstvo otkako je ponovo preuzeo predsjedničku dužnost, javlja Hina.

"Rusija i Bjelorusija će uskladiti napore protiv pokušaja upletanja u unutarnje poslove Saveza država i othrvati se pritisku restriktivnih mjera ili sankcija", navodi se u zajedničkoj izjavi Putina i njegova bjeloruskog kolege Aleksandra Lukašenka objavljenoj nakon razgovora u Minsku u četvrtak kasno navečer.

Moskva i Minsk osnovali su 1996. godine tzv. Savez država Rusije i Bjelorusije i zajedno s Kazahstanom čine zajednički ekonomski prostor, pokušaj integracije bivših sovjetskih zemalja koji je Putin predstavio kao jedan od prioriteta svoga boravka u Kremlju.

Lukašenko, kojeg na zapadu nazivaju posljednjim europskim diktatorom, osobno je dočekao Putina u zračnoj luci i s njim se u istom automobilu vozilo do svoje službene rezidencije u borovoj šumi pokraj Minska.

Dvojica predsjednika pohvalila su međusobne odnose u obraćanju novinarima nakon sastanka. "Činjenica da sam otišao u Bjelorusiju u svoj prvi inozemni posjet dovoljno govori o posebnoj prirodi naših odnosa", rekao je Putin.

Lukašenko je kazao da je njegova zemlja ruski najodaniji i najbliži saveznik. "Vladimire Vladimiroviču jako sam zahvalan za ovaj posjet. To je znak da nas čeka svijetla budućnost", rekao je Lukašenko Putinu pred novinarima.

Putin je kazao da je Bjelorusija zadnjih godina dobila oko pet milijardi dolara ruske ekonomske pomoći. Prošle godine Minsku je odobren drugi zajam od tri milijarde dolara. Ruski je predsjednik kazao da je već postignut dogovor za treću tranšu zajma, a pokrenuti su razgovori o četvrtoj.

Putin i Lukašenko razgovarali su i o gradnji nuklearne elektrane u Bjelorusiji i projektu stvaranja zajedničkog automobilskog holdinga.

01.06.2012. 08:39:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh