« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
KRITIKE

Amerikanci žestoko udarili po ruskim i sirijskim vlastima

Američka veleposlanica pri UN-u obrušila se na rusku isporuku oružja Sirijcima, kao i loše provedenu istragu sirijskih vlasti o pokolju u gradu Huli

Fotografija vijesti
Više o

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

rat u Siriji

Unatoč tomu što njome nije prekršen nijedan zakon, isporuka ruskog oružja sirijskim vlastima krajnje je zabrinjavajuća, rekla je predstavnica SAD-a pri UN-u Susan Rice, optuživši sirijske vlasti da nisu poduzele ništa da stvarno istraže masakar u gradu Huli, prenosi Hina.

"U vezi s vijestima o dolasku ruskog broda s naoružanjem za Siriju, mogu reći da smo zbog toga vrlo zabrinuti", rekla je Rice. "Iako se tehnički ne radi o kršenju međunarodnog prava, treba osuditi činjenicu da oružje i dalje stiže režimu koji koristi tako strašnu i prekomjernu silu protiv svog vlastitog naroda", istaknula je.

"A ono kako je sirijska vlast opisala događaje u Huli, to je čista laž", naglasila je Rice. Istraga vlade u Damasku tvrdi da su 108 osoba u Huli u petak izveli pripadnici protuvladinih naoružanih skupina.

Ruski teretni brod, za koji zapadni dužnosnici kažu da je bio pun oružja za sirijsku vladu, pristao je u sirijsku luku Tartus prošli vikend, priopćila je u četvrtak organizacija za ljudska prava Human Rights First sa sjedištem u New Yorku.

"Današnje ažurirane baze podataka o brodovima pokazuju da je brod Profesor Katsman uplovio u luku Tartus 26. svibnja 2012. prije nego što se uputio prema Pireju u Grčkoj", rekla je za Reuters Sadia Hameed iz HRF-a.

31.05.2012. 22:56:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh