Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2010. 09:44:39
AMERIČKIM PRIJATELJIMA

Putin: Neka se SAD ne miješaju u unutarnje stvari Rusije

Dokumenti WikiLeaksa otkrili su da Washington Rusiju opisuje kao mafijašku državu kojom upravljaju tajne službe

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Ruski premijer Vladimir Putin upozorio je Washington da se ne miješa u unutarnje stvari njegove zemlje, odgovarajući na porazne američke ocjene o stanju u Rusiji, koja se u diplomatskim bilješkama iz veleposlanstava SAD u Moskvi, objavljenim na internetskoj stranici WikiLeaks, opisuje kao korumpirana, mafijaška država i oligarhija kojom upravljaju tajne službe.

Njegovi komentari, koje je dao u intervjuu objavljenom u srijedu u CNN-ovu programu "Larry King Live", odnose se na diplomatsku bilješku u kojoj se kaže da je "ruska demokracija nestala" a vlada se opisuje kao "oligarhija kojom upravljaju sigurnosne službe", što je izjava koja se pripisuje američkom ministru obrane Robertu Gatesu.

"Želio bih savjetovati naše kolege, ne miješajte se u suvereni izbor ruskog naroda", kao što se Rusi ne miješaju u američke poslove, poručio je Putin "američkim prijateljima", kako ih je nazvao. Putin je kazao da je Gates bio "duboko zaveden" dajući takve ocjene. Upitan o depeši u kojoj stoji da ruski predsjednik Dmitrij Medvedev "igra Robina, a Putin Batmana", rekao je da je autoru "bio cilj oklevetati jednog od nas".

Rusija je virtualna mafijaška država

WikiLeaks je u srijedu objavio niz diplomatskih bilješki iz Moskve, koje donose poražavajuće američke ocjene o nekada suparničkoj supersili.

"Rusija je korumpirana autokratska kleptokracija, centrirana na vodstvu Vladimira Putina, u kojoj se dužnosnici, oligarsi i organizirani kriminal vežu zajedno kako bi stvorili virtualnu mafijašku državu... Trgovina oružjem, pranje novca, osobno bogaćenje, zaštita za kriminalce, iznude i mito, kovčezi puni novca i tajni računi u 'offshore' bankama na Cipru, depeše daju mračnu sliku političkog sustava u kojem samo na korupciju, po procjenama odlazi 300 milijardi dolara godišnje", navodi u četvrtak britanski The Guardian.

Guardian među najšokantnijim optužbama iz diplomatskih bilješki izdvaja navode da "ruski špijuni koriste mafijaške vođe za kriminalne operacije poput krijumčarenje oružja; da policija, špijunske službe i državno odvjetništvo daju zaštitu kriminalnim mrežama; da raširena korupcija djeluje poput paralelnog poreznog sustava za osobno bogaćenje policije, dužnosnika i pripadnika FSB-a (bivši KGB); Putina se optužuju za nagomilavanje 'nezakonitih zarada' tijekom mandata, koje su po različitim izvorima skrivene u inozemstvu".

Putin je u intervjuu CNN-u nastojao umanjiti utjecaj WikiLeaksove objave tajnih dokumenata na rusko-američke odnose, sugerirajući da bilješke mogu biti i lažne. Upozorio je i da će Rusija razviti i razmjestiti novo nuklearno oružje ako SAD ne prihvati njezin prijedlog o integraciji ruskih i europskih snaga proturaketne obrane.

Na listopadskom sastanku NATO-Rusija na summitu Saveza u Lisabonu, američki predsjednik Barack Obama pozvao je Rusiju da preuzme određenu ulogu u budućnosti proturaketnog štita u Europi. Na tom je sastanku Medvedev predložio podjelu proturaketnog štita u zone odgovornosti, uz koordinaciju između Europe i Rusije po sektorima, dok su prijedlozi NATO-a za suradnju bili manje ambiciozni. (hina/metro-portal)

02.12.2010. 09:44:39
http://metro-portal.hr/putin-neka-se-sad-ne-mijesaju-u-unutarnje-stvari-rusije/52069/