« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
LOŠE NAVIKE

Pušači se lakše udebljaju od nepušača

Ako mislite da ćete spriječiti dobitak na težini ako i dalje nastavite pušiti, varate se – ovisnost o nikotinu nije učinkovit način mršavljenja

(Shutterstock)
Više o

pušenje

,

zdravlje

,

cigarete

,

mršavljenje

,

debljanje

,

kardiovaskularne bolesti

,

nikotin

,

težina

,

kilogrami

Mislite da vam cigarete pomažu da ostanete mršaviji? Krivo! Istraživanje provedeno na Sveučilištu Navarra pokazalo je da je pušenje povezano s dobitkom na težini, uključujući aktivne pušače, kao i one koji su prestali pušiti.

Znanstvenici su analizirali vezu između dva rizična faktora za kardiovaskularne bolesti: pušenje i dobitak na težini (kad osobe prestanu pušiti i kad i dalje puše).

U 50 mjeseci analizirali su 7.565 osoba, a u obzir su uzeli podatke o dobi, spolu, indeks tjelesne mase i životni stil (koliko osoba sjedi, koliko je fizički aktivna, unos kalorija, te što jede i pije).

Rezultati su pokazali da je dobitak na težini kod osoba koje su prestale pušiti tijekom istraživanja bio veći što su više cigareta na dan pušili do početka istraživanja. Oni koji su nastavili pušiti i tijekom istraživanja također su dobili više kilograma. Najmanje su na težini dobili oni koji nikad nisu pušili.

Autori studije potvrdili su činjenicu da ovisnost o nikotinu nije učinkovit način gubitka kilograma, a kombinacija pušenja i prekomjerne težine posebno je štetna za kardiovaskularno zdravlje.

Dakle, ako mislite da ćete spriječiti dobitak na težini ako i dalje nastavite pušiti, varate se.

23.04.2010. 16:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh