« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PRITISAK S ULICA

Prosvjednici u Washingtonu tražili reformu imigracijske politike

Bijela kuća je priznala da još uvijek nema dovoljno glasova za prihvaćanje novog zakona o imigraciji

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

imigracija

,

kongres SAD-a

,

Washington prosvjed

,

reforma imigracijske politike

Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su u nedjelju ispred Bijele kuće i Kongresa, uz mimohod ulicama Washingtona, tražeći dugo odgađanu reformu američke imigracijske politike, dok je u Predstavničkom domu Kongresa trajala dramatična rasprava o zakonu o reformi zdravstva.

Sudionici prosvjeda doputovali su iz svih krajeva SAD-a kako bi izvršili pritisak na zastupnike u Kongresu da, nakon reforme zdravstva, ponovo stave na dnevni red imigracijsku reformu, koja je 2006. i 2007. godine odbačena u Kongresu.

Organizatori "Mimohoda za Ameriku", pozvali su se na predizborno obećanje predsjednika Baraka Obame da će provesti reforme imigracijske politike kada uđe u Bijelu kuću, koje je kasnije ublažio formulacijom da se to "ne može dogoditi preko noći".

"Pitanje za naše čelnike je što će početi raditi od ponedjeljka, 22. ožujka, kako bi ispunili obećanje o reformi. Obećanja smo se već naslušali", izjavila je Clarissa Martinez iz hispanoameričke organizacije La Raza, jednog od ogranizatora prosvjeda.

Uz obilje dvojezičnih transparenata na engleskom i španjolskom jeziku, zastave i simbole, prosvjednici su se okupili na Nacionalnoj šetnici ispred Kongresa, gdje im se videoporukom na jumboekranima obratio predsjednik Obama.

"Ja sam uvijek jamčio da sam vaš partner, dok radimo kako bi popravili naš imigracijski sustav koji je zakazao, što je predanost koju potvrđujem i danas", rekao je Obama, oduševljeno pozdravljen od tisuća prosvjednika.

"Danas postoji sve veće koalicija pravosudnih dužnosnika, vjerskih, sindikalnih i poslovnih čelnika, koji razumiju da je reforma imigracijske politike presudna za našu sigurnost i prosperitet", kazao je Obama.

Prošloga su tjedna, dvojica senatora iz dviju stranaka, predložili sveobuhvatnu zakonodavnu reformu imigracijske politike.

Prijedlog zakona demokratskog senatora Charlesa Schumera i republikanskog senatora Lindseya Grahama, olakšao bi put do legalizacije statusa za milijune ilegalnih imigranata, ojačao kontrolu granice i stvorio program primanja privremenih radnika u SAD.

Obama je pozvao senatore da njihov plan pretvore u zakon, pozivajući Kongres da djeluje "čim je prije moguće". Bijela kuća je istodobno priznala da još uvijek nema dovoljno glasova za prihvaćanje novog zakona o imigraciji.

Prema posljednjim procjenama, koje citiraju američki mediji, u SAD-u živi oko 12,7 milijuna ilegalnih useljenika, većinom iz Latinske Amerike, a mnogim sektorima gospodarstva, posebno poljoprivredi i prehrambenoj industriji, odgovara njihov neriješeni status jer im to osigurava jeftinu radnu snagu. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 07:30:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh