« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
NAUČITE

Proljetnice - biljke koje navješćuju buđenje prirode

Ove su biljke uglavnom zaštićene i treba ih vrlo oprezno brati, jer za neke trebate dozvolu od Ministarstva zaštite okoliša i prirode

Saznajte koje proljetnice ne smijete brati
Saznajte koje proljetnice ne smijete brati (Shutterstock/Wikipedia)
Više o

jaglac

,

Šafran

,

proljetnice

,

visibaba

,

vrba iva

,

cica maca

,

zvončić

Proljetnice su vjesnici proljeća i lijepog vremena, a čim pomole svoje šarene glave nakon duge zime dočekamo ih s oduševljenjem. No, pritom na umu treba imati i jednu vrlo važnu stvar - ove su biljke uglavnom zaštićene i treba ih vrlo oprezno brati, jer za neke trebate dozvolu od Ministarstva zaštite okoliša i prirode!

Zaštićene proljetnice:
visibaba (Galanthus nivalis L.)
planinski jaglac (Primula auricula. L.)
šafran (Crocus neapolitanus)
šumska ciklama (Cyclamen europaeum L. )
mirisna ljubica (Viola odorata L.)
pasji zub (Erythronium dens-canis L.)
drijemovci ili zvončići (Leucojum vernum L.)

Strogo zaštićene proljetnice:
crnocrveni kukurijek (Helleborus atrorubens Waldst. et Kit.)
velecvjetni kukurijek (Helleborus niger L. ssp. macranthus (Freyn) Schiffner).

Ipak, evo nekoliko najvažnijih proljetnica koje najviše volimo vidjeti

Jaglac - jaglac je vjesnik proljeća čiji su cvjetovi prepoznatljive jarko žute boje, a listovi su prizemni i složeni u rozetu. Možemo ga naći na sunčanim staništima kao što su suhe livade i proplanci, ali i u voćnjacima i grmlju. Cvjetaju otprilike mjesec dana, u razdoblju od kraja veljače pa do svibnja. Plod jaglaca je okrugla čahura koja sadrži smeđe sjemenke.

Šafran - nakon visibaba, na travnjacima i šumarcima javljaju se šafrani. Cvjetovi šafrana visokog 8 do 15 cm u proljeće su žuti, ljubičasti i bijeli. Za ove biljke najbolje je prozračno tlo, bogato humusom. Najbolje rastu na sunčanim i toplim pozicijama, ali povremena sjena neće spriječiti njihov razvoj.

Visibaba - visibaba je vjesnik proljeća koji najranije cvate. Ima duguljaste svijetlozelene ili plavozelene listove te se javlja u siječnju i veljači. Cvjetna stapka obavijena je sitnim zelenim listom, a na vrhu se nalazi bijeli cvijet. Cvjetovi su obješeni i upravo to ju čini prepoznatljivom. Dijeli se lukovicama u svibnju i lipnju. Visibabe se najčešće nalaze u Europi i Aziji, a u Hrvatskoj je visibaba zakonom zaštićena.

Vrba iva - vrba iva ili ''cica maca'' počinje cvjetati tijekom prve polovice ožujka i pčelama je prva prava hrana nakon duge zime. Latinski naziv za ovu biljku je "salix caprea", ''salix'' uprijevodu znači ''vrba'', a ''caprea'' koza. To je podsjetnik na činjenicu da koze vole grickati grančice cica mace. Nije ju teško zasaditi jer ne zahtijeva posebne uvjete te se vrlo lako razmnožava.

21.03.2017. 13:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    matej
    03.04.2024. 11:16
    Ja sam učenik i idem u 1.razred
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh