« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
PODCJENJIVANJE UNOSA KALORIJA

Prirodni sokovi također sadržavaju šećer

"Neke vrste pića poput čistih voćnih sokova ili napitaka od pasiranog voća, koje se smatra zdravima, također imaju visoki udio šećera", upozoravaju znanstvenici

Fotografija vijesti
Više o

piće

,

dijeta

,

zdrava prehrana

,

kalorije

,

mršavljenje

,

šećer

,

prirodni sok

Ljudi podcjenjuju količinu šećera u pićima koje se smatra zdravima poput prirodnih sokova i napitaka od pasiranog voća, upozoravaju škotski znanstvenici, javlja Hina.

U okviru istraživanja koje je provelo sveučilište u Glasgowu više od dvije tisuće osoba širom Britanije odgovaralo je na pitanja koliko šećera sadrže pojedina pića izražavajući svoje procjene u žličicama šećera.

Dok su mnogi precjenjivali količinu šećera u gaziranim pićima, podcjenjivali su njegovu količinu u prirodnim sokovima poput prirodnog soka od jabuke ili naranče, kofeinskih napitaka i napitaka od pasiranog voća. Najveće pogreške načinjene su u pogledu sadržaja šećera u soku od nara - podcijenjen je za čak 18 žličica šećera, prenosi BBC.

Iako se udio šećera i kalorijska vrijednost jasno navode na ambalaži prirodnih i zdravih napitaka za škotske je znanstvenike zabrinjavajuće pomanjkanje svijesti o sadržaju šećera u tim pićima i ne uzimanje u obzir tih kalorija u planiranju ukupnog dnevnog unosa hrane.

Znanstvenici su, naime, istraživanjem utvrdili da razna pića čine veliki dio dnevnog unosa kalorija. Na temelju odgovora sudionika istraživanja o unosu raznih vrsta napitaka znanstvenici su procijenili da prosječni Britanac unese oko 450 kalorija kroz njih što odgovara oko četvrtini dnevnih kalorijskih potreba za žene i petini za muškarce.

Tim upozorava da prekomjerno konzumiranje tih napitaka pridonosi širenju pretilosti i predstavlja zdravstveni rizik za bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, bolesti srca i moždanog udara.

"Neke vrste pića poput čistih voćnih sokova ili napitaka od pasiranog voća, koje se smatra zdravima, također imaju visoki udio šećera", upozorava voditelj istraživanja profesor Naveed Sattar.

17.04.2012. 17:49:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh