« Kazalište
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
NAJAVA

Premijera "La Traviate" u riječkom HNK

Opera u režiji Janusza Kice i pod ravnanjem Nikše Bareze, održat će se 12. ožujka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

HNK Rijeka

,

opera

,

Verdi

,

Janusz Kica

,

Ozren Prohić

,

premijera

,

La Traviata

,

kazalište Ivana pl Zajca u Rijeci

,

Nikša Bareza

,

Marko Japelj

,

Irena Sušac

,

Zoran Mihanović

,

Blaženka Kovač-Carić

,

Margareta Klobučar

,

Kristina Kolar

,

Vitomir Marof

,

Davor Lešić

Premijerna izvedba opere "La Traviata" u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, u režiji Janusza Kice i pod ravnanjem Nikše Bareze, bit će 12. ožujka, najavljeno je danas na novinarskoj konferenciji.

Uz Kicu i Barezu, autorski tim čine scenograf Marko Japelj, kostimografkinja Irena Sušac, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović i koreografkinja te suradnica za scenski pokret Blaženka Kovač-Carić, a nastupaju Margareta Klobučar, Kristina Kolar, Vitomir Marof, Davor Lešić i drugi.

Ravnatelj Opere riječkoga HNK Ozren Prohić je rekao da je ideja pri postavljanju te opere bila "napraviti operu bez tradicionalističkih natruha i Verdija vratiti Verdiju" uz primjereno vrednovanje dramske srži djela.

Dirigent Nikša Bareza istaknuo je da riječki operni ansambl zajedno s gostujućim pjevačima može proizvesti "Traviatu" po izvornim Verdijevim zamislima.

"Traviata" je uvijek bilo djelo s odličnim glazbenim brojevima na kojima su se gradili pjevački nastupi, rekao je Bareza, dodajući da je sam Verdi težio jedinstvu cjeline opere, a ne samo isticanju arija.

Janusz Kica je istaknuo da u toj operi nije pokušao samo ispričati ljubavnu priču, nego i dočarati borbu pojedinca s društvom, u ovom slučaju žene, te gubitak i neuspjeh u toj borbi.

U glavnoj ulozi nastupit će mlada operna pjevačica Margareta Klobučar, koja je rođena u Sisku 1977. godine, a pjevanje je studirala na bečkome Sveučilištu za glazbu i glumu. Članica je Opere u Grazu, a gostovala je u opernim kućama u Njemačkoj, Hrvatskoj i Makedoniji. (hina/metro-portal)

06.03.2009. 15:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh