« Kazalište
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Predstava S druge strane na međunarodnom festivalu Lille 3000 – Europe XXL

Zekaemova uspješnica probija se na strane festivale

Fotografija vijesti
Više o

ZeKaeM

,

S druge strane

,

Vents d'Est

Predstava S druge strane Zagrebačkog kazališna mladih još jednom potvrđuje titulu najboljega hrvatskog izvoznog kulturnog proizvoda. Glumci ZKM-a - Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Krešimir Mikić i Niška Butijer - predstavu će, nakon brojnih gostovanja, izvesti i na međunarodnom kazališnom festivalu Vents d'Est, koji se u francuskom gradu Lilleu održava od 5. svibnja do 2. lipnja 2009. godine. Tijekom festivala bit će izvedeno pet predstava, dvije iz Mađarske te po jedna iz Poljske, Makedonije i Hrvatske.

Vents d'Est dio je međunarodnog festivala Lille 3000, koji u ovogodišnjem, drugom izdanju nosi naziv Europe XXL. Festival traje četiri mjeseca, od 14. ožujka do 12. srpnja 2009., i ove je godine posvećen centralnoj i istočnoj Europi. Cilj festivala je osvijestiti sliku „nove Europe" i njezinu transformaciju započetu s padom Berlinskog zida.

U četiri mjeseca festivala posjetitelji će imati priliku uživati u mnogobrojnim predstavama, izložbama, performansima, predavanjima, a posebna poslastica tematski su vikendi koji nude 48-satno "proputovanje" gradovima, regijama i zemljama navedenih dijelova starog kontinenta, i to kroz glazbu, performanse, književnost, ali i modu, dizajn i nacionalnu kuhinju.

Predstava S druge strane Nataše Rajković i Bobe Jelčića bit će izvedena 13. i 14. svibnja u Theatreu du Nord. Ta predstava, koja se bavi životima četvero usamljenih ljudi te njihovim naporom da nam ispričaju svoje priče, osvojila je sve najvažnije hrvatske nagrade te je gostovala na mnogim uglednim europskim festivalima.

Od 29 gostovanja, 17 ih je bilo u inozemstvu, i to na festivalima u Berlinu (Njemačka), Bruxellesu (Belgija), Fribourgu (Švicarska), Nitri (Slovačka), Skopju (Makedonija), Beču (Austrija), Plzenu (Češka), Heidelbergu (Njemačka) i drugim europskim gradovima. Osvojila je ukupno jedanaest nagrada, od onih za najbolju predstavu, do nagrada za najbolji tekst i glumu.

07.05.2009. 09:42:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh