« Kazalište
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
mala scena

'Turbofolk' najbolji od svih

Reakcija kulture na život koji nas okružuje

Više o

festival malih scena

,

Međunarodni festival malih scena

,

Turbofolk

,

najbolje predstave

"Bakhe" Dramskog ansambla Splitskog ljeta i "Turbofolk" HNK "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke proglašene su ravnopravno najboljim predstavama u cjelini ovogodišnjeg Međunarodnog festivala malih scena.

Redatelj ovih predstava Oliver Frljić ocijenjen je najboljim redateljem i to za rad na objema predstavama. Najboljim muškim glumcem ravnopravno su proglašeni Boris Isaković za ulogu u "Tartuffeu" i Dainius Gavenonis za nastup u "Hamletu".

Nagradu za najbolju glumicu ravnopravno su ponijele Zoja Odak za ulogu u "Bakhama" i Nada Šargin za ulogu u "Seksualnim neurozama naših roditelja"". Najbolji epizodni glumac je Igor Đorđević za ulogu u "Seksualnim neurozama naših roditelja" a najbolji mladi glumac Mislav Čavajda za nastup u "Bakhama".

Oskaras Koršunovas proglašen je najboljim dramaturgom za "Hamleta" a Eugenius Sabaliauskas najboljim dizajnerom svijetla u istoj predstavi. Za rad na predstavi "Djevuška" proglašeni su najboljim scenograf Peter Horgas, kosimografkinja Mari Benedek i Benedek Darvas za obradu glazbe.

Posebnu nagradu prosudbene komisije dobio je Bela Pinter, autor i redatelj "Djevuške" za pomicanje granica kazališne zbilje a posebnu pohvalu cjelokupni glumački nasambl "Turbofolka". Gledatelji su najbolju ocjenu dali predstavi "Hamlet".

Sve nagrade osim one za režiju, scenografiju i ocjenu publike nose imena riječkog glumca Veljka Maričića, nagrada za režiju nosi ime Anđelka Štimca, riječkog redatelja a one za scenografiju i ocjenu publike Doriana Sokolića, scenografa i teatrologa.

Umjetnički direktor Međunarodnog festivala malih scena je Nenad Šegvić a stručnu prosudbenu komisiju činili su Branka Petrić, dramska glumica iz Beograda, Anica Tomić, kazališna redateljica iz Zagreba, Saša Broz, kazališna redateljica iz Zagreba, Helena Braut, kazališna kritičarska iz Zagreba i Elvio Baccarini, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci. Izbornik ovogodišnjeg fdestivala bio je Jasen Boko.

Nagradu medijskog pokrovitelja Novoga lista pod nazivom "Mediteran" dobila je Nada Šargin za ulogu u "Seksualnim neurozama naših roditelja".

Organizatori 16. Međunarodnog festivala malih scena otvorenog 3. svibnja su udruga HKD Međunarodni festival malih scena Rijeka i grad Rijeka. Odigrano je 10 predstava iz Hrvatske, Njemačke, Srbije, Litve i Mađarske u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, HNK "Ivana pl. Zajca" i Harteri u bivšoj Tvornici papira, a na predstavu "Polet" gledatelji su otišli u Zagreb organiziranim autobusnim prijevozom. (hina/metro-portal)

12.05.2009. 09:58:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh