« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
KAZALIŠTE

Predstava o kojoj će se pričati ove sezone

Neobična najava premijere nove predstave „Jel' tako, Zorane?“ Kazališta Moruzgva

Jel tako, Zorane?
Jel tako, Zorane? (Arhiva)
Više o

predstava

,

kazalište Moruzgva

,

Jeli tako Zorane

Glumci kazališta Moruzgva predvođeni glumicom i osnivačicom kazališta - Ecijom Ojdanić na neobičan način najavili su premijeru nove predstave „Jel' tako, Zorane?".  Spoj ruralnog i urbanog utjelovila je  glumačka ekipa koju čine: Ecija Ojdanić, Barbara Nola, Goran Grgić, Vedran Mlikota, Csilla Barath Bastaić, Iva Kraljević, Paško Vukasović, Ivan Čuić, Petra Svrtan, Iva Šimić Šakoronja te redateljica Tamara Damjanović.

Glumci su se našli u jednoj prirodnoj atmosferi i ruralnoj sredini. Svi  od reda urbani, popularni, ambiciozni i profesionalno ostvareni, pokazali su da istovremeno mogu biti jednostavni i stvarni, opipljivi. Njihova „oba lica" su stvarna i istinita, a upravo ove fotografije su zanimljiv sukus života. Tako su i likovi koje igraju bili zamišljeni kao ljudi koji su odrasli u Zagori, oblikovani u mentalitetu Zagore, ali ni na koji način nisu u tome uklesani u kamen.

Najnovija predstava u koprodukciji Kazališta Moruzgva i dubrovačkog kazališta Marina Držića, pod autorskom palicom Tanje Mravak te režije, dramaturgije i adaptacije priče Tamare Damjanović, iznjedrila je pravu poslasticu vrijednu gledanja, predstavu „Jel' tako, Zorane?". Predstavu o kojoj će se pričati ove sezone.

Radi se po književnom predlošku virtuoza kratkih priča, Tanje Mravak, koja je minijaturu naslova Jel' tako, Zorane? napisala upravo za tu svrhu. Priča, a tako i buduća predstava, u fokusu ima obiteljski događaj koji razotkriva njihove neuralgične točke iz prošlosti, istovremeno se ispreplećući s aktualnim događajem člana obitelji koji je nehotice izazvao sukob s osobom drugačije nacionalnosti. Vječno, pa tako i danas, aktualne teme u ovom su tekstu oblikovane uz veliku dozu humora koji se s jedne strane suptilno poigrava s klišejima dalmatinskog mentaliteta, a s druge donosi toplu ljudsku priču o malim, svima nama tako bliskim, sudbinama o kojima se često ne usudimo govoriti. Upravo je prepoznavanje na ljudskoj osnovi jedna od bazičnih kvaliteta Tanjinog pisma, dok će lica na sceni iznijeti Ecija Ojdanić (u alternaciji s Barbarom Nolom), Vedran Mlikota (u alternaciji s Goranom Grgićem) Csilla Barath Bastaić (u alternaciji s Ivom Kraljević), Paško Vukasović (u alternaciji s Ivanom Čuićem), te Petra Svrtan (u alternaciji s Ivom Šimić Šakoranjom).

Kako bi glumci zablistali, za njihove frizure se pobrinuo Studio Marcela, a za besprijekoran make up Ivana Zečić. Haljine potpisuje hrvatski modni brend - Krie Design.

„Jel' tako, Zorane?" obiteljska je priča, možda na trenutke i topla obiteljska priča. Jer obitelj je mjesto trajnih trzavica, intenzivnih emocija, zataškavanja, zamjeranja, zajedništva, uzajamnosti, obitelj je mjesto velikih, neizgovorenih očekivanja.

Predstava će svoju splitsku premijeru imati 09. rujna u Teatru uz more, dubrovačka publika će predstavu premijerno moći pogledati u Kazalištu Marin Držić 15. rujna, a ostali datumi su 16. i 18. rujan, dok je zagrebačka premijera zakazana za 25. i 26. rujna u Kazalištu Vidra, a svoje ulaznice za zagrebačku premijeru možete nabaviti klikom ovdje za 25. rujna, a za 26. rujna klikom ovdje.

08.09.2021. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh