« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
sve za imidž

Prebacivanje krivnje je zarazno

Stručnjaci kažu da se počinjemo ponašati obrambeno čim vidimo druge kako štite svoj ego

(Dreamstime)
Više o

narcisoidnost

,

prebacivanje krivnje

,

Nathanael J. Fast

,

Larissa Tiedens

,

Richard Nixon

,

ego

Javno okrivljavanje drugih dramatično povećava vjerojatnost da će takva praksa postati zarazna - zaključili su to Nathanael J. Fast, profesor menadžmenta, i Larissa Tiedens, profesorica organiziranog ponašanja na Stanfordu, koji su proveli različita istraživanja, prenosi Science Daily.

Krivnja se prenosi poput virusa jer potiče percepciju da je nečiji imidž napadnut i automatski se mora zaštititi.

''Kad vidimo druge da štite svoj ego, i mi se počnemo ponašati obrambeno. Zatim pokušavamo zaštititi sliku o sebi tako što druge krivimo za naše pogreške, zbog čega se u tom trenutku osjećamo bolje'', kaže Nathanael J. Fast.

U jednom od eksperimenata, pola sudionika trebali su pročitati novinski članak o pogrešci kalifornijskoga guvernera Schwarzeneggera koji je okrivio određene interesne skupine za kontroverzne izbore koji su proprali 2005. i koštali državu 250 milijuna dolara. Druga je skupina pročitala članak u kojem je guverner u potpunosti preuzeo odgovornost za pogrešku.

Ispitanici koji su čitali o guverneru koji krivi druge, više su za neke svoje buduće pogreške krivili druge, dok je druga skupina u većoj mjeri priznavala krivnju i preuzimala odgovornost.

Larissa Tiedens kaže da ovakvo stanje još pogoršava situaciju jer se nalazimo u ekonomskoj krizi:

''Prebacivanje krivnje još je češće kad se ljudi brinu za svoju egzistenciju i sigurnost na radnome mjestu.''

Menadžeri bi zato trebali više brinuti o ovom problemu, a mogli bi se ugledati na kompaniju Intuit koja je pokrenula program 'When Learning Hurts' ('Kad učenje boli') u kojem se potiče učenje na greškama umjesto da se prst uperi u nekog drugog. Dokazano je da se ovakvom praksom mogu izbjeći negativne posljedice.

Profesor Fast kaže da bilo tko može postati taj koji prebacuje krivnju, ali postoje neke tipične osobine takvih ljudi. ''Uglavnom su više egoistični i narcisoidni i često se osjećaju nesigurnima'', kaže Fast.

Bivši američki predsjednik Richard Nixon jedan je primjer na koji se autori studije pozivaju. Nixon se pod svaku cijenu htio zaštititi i prebacivao je krivnju na druge. Njegovi bivši pomoćnici izjavili su da je njegova obrambena egoističnost uništila tadašnju administraciju.

22.11.2009. 12:54:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh