« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
svi konci u rukama

Žene razapete između karijere i kuće maltretiraju supružnike

Uspješne žene muči osjećaj krivnje da zapuštaju tradicionalnu ulogu majke i domaćice zbog čega na kraju nastradaju - muškarci

Fotografija vijesti
Više o

uspješna žena

,

muškarac domaćica

Zaposlene žene često se žale kako im muškarci nisu ni do koljena kad se radi o kućanskim poslovima. No, ako je suditi prema najnovijim istraživanjima, to je mit koje su stvorile same supruge i to iz osjećaja krivnje.

Žene koje donose kruh na stol često su sklone pretjerivanjima u kritiziranju beskorisnosti muževa i partnera u kući jer se osjećaju krivima što previše vremena provode misleći na karijeru, a ne na ulogu majki i domaćica. Konstantnim prigovaranjima zbog muške „nesposobnosti" u kući i naređivanjem što i kako da rade žene se osjećaju više kao žene jer tako simuliraju stanje u kojem su one glavne i odgovorne za kuću kao i za kuhinju. Bar tako tvrde stručnjaci sa Sveučilišta Missouri.

Dr. Rebecca Meienbach, profesorica komunikacija pri toj instituciji kaže za Observer da „zaposlene žene koje zarađuju većinu prihoda nastavljaju s prezentiranjem samih sebe kao onih koji su odgovorni za pospremanje nereda i zadovoljavanje potreba a sve s ciljem da zadrže element tradicionalnog ženskog identiteta."

One su razapete između statusa onoga tko zarađuje i tradicionalnog statusa kojeg uglavnom nameće društvo, odnosno domaćice. Naređivanjem muškarcima, koji usput rečeno manje zarađuju u kući, one nastoje stvoriti osjećaj da sve konce drže u rukama pa tako i one niti koje upravljaju kućom i kućnim poslovima.

U istraživanju je sudjelovalo preko 15,000 zaposlenih žena koje u kući imaju najveća primanja a rezultati će se objaviti ovoga tjedna u časopisu Sex Roles.

 Dr Meisenbach kaže da većini žena nije smetalo to što muškarci nisu ti koji najviše zarađuju ili stvaraju dom jer su uživale u kontroli koju su imale nad njima kad se radilo o kućnim poslovima.

Činjenica je da u suvremeno doba nije ništa čudno da žena vodi glavnu riječ kad je plaća u pitanju, ali ipak su se održale one stare tradicionalne dogme i norme koje nalažu da muškarac ide u lov, a žena ostaje mijenjati pelene.

To je jedan od razloga zbog kojeg uspješne žene, točnije žene uspješnije od svojih partnera često imaju problema u vezama.

One nastoje poštivati svoje manje uspješne i potplaćene muškarce, ali društvene predrasude koje nalažu da su muškarci ti koji trebaju voditi glavnu riječ vrše prevelik pritisak. Na kraju, iako dovoljno zarađuju i samostalne su, žene ipak imaju potrebu znati da se njihov muškarac može brinuti za njih.

22.11.2009. 17:36:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh