« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

Pravila zdravog sunčanja koja morate znati

Došli ste na more ili se odlučili za odlazak na bazen ili jezero? Ovo su pravila kojih se morate držati kako vam sunce ne bi naškodilo

Kako se pravilno sunčati
Kako se pravilno sunčati (Shutterstock)
Više o

sunčanje

,

pravila

,

savjeti

Sunčanje je omiljena ljetna zabava na plaži, bazenu ili šoderici, no znate li kako se to pravilno radi, da ne biste imali neželjene posljedice?

Za početak, izbjegavajte izlaganje suncu od 11 do 15 sati, tad je zračenje najjače, pa ako već izlazite na sunce, neka na očima budu sunčane naočale, a na glavi šešir ili kapa. Prije izlaganja suncu treba se namazati zaštitnom kremom, otprilike 15 do dvadeset minuta ranije. 

Nanesite dovoljno kreme, ne škrtarite - prosječnoj odrasloj osobi treba otprilike 6 čajnih žličica za potpunu zaštitu, a posebno obratite pažnju na najosjetljivije dijelove - uši, nos, vrat, područje oko očiju, ruke i gornji dio stopala. Također, neka vam netko pomogne nanijeti kremu na leđa između ramena, a nemojte zaboraviti ni dio iza koljena.

Prvih dana treba upotrebljavati viši zaštitni faktor kako bi postupno tamnjeli, a kad već dobijete temeljnu boju možete na suncu ostajati duže uz niži zaštitni faktor. 

Zaštitnu kremu treba nanijeti svaka 2 do 3 sata ili iza kupanja, jer osim što sunce oštećuje molekule zaštitne kreme, more je ispire. 

Za kraj, pazite se refleksije - na brodu ste okruženi morem koje reflektira sunčeve zrake i povećava rizik od opeklina, a kroz oblake prodire čak 90 posto UV zračenja, dok sjena (ako nije od kuće ili kamena) propušta polovinu zračenja. 

12.07.2015. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh