« Kazalište
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
Nova PREDSTAVA

Praizvedbom "Ovo bi mogla biti moja ulica" počela sezona u ZKM-u

Predstava "Ovo bi mogla biti moja ulica" posvećena je tragičnoj pogibiji na ulici premlaćenog zagrebačkog tinejdžera Luke Ritza

Ovo bi mogla biti moja ulica
Ovo bi mogla biti moja ulica (ZKM)
Više o

ZKM

,

kazalište

,

Luka Ritz

,

sporo jedenje

Praizvedbom predstave "Ovo bi mogla biti moja ulica", koja upozorava na pojavu nasilja među mladima, Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) otvorilo je večeras novu kazališnu sezonu.

Autorski projekt redateljsko-dramaturškog dvojca Anice Tomić i Jelene Kovačić prva je predstava koja progovara o maloljetničkom nasilju u Hrvatskoj, a praizvedba je izazvala veliki interes zagrebačke publike, posebno tinejdžera.

Posvećena je tragičnoj pogibiji na ulici premlaćenog zagrebačkog tinejdžera Luke Ritza, ali i ostalih hrvatskih maloljetnika stradalih u uličnom nasilju.

Radnja predstave ipak nije rekonstrukcija nekog konkretnog događaja, već oslikava jedan mogući slučaj nasilja među mladima i okolnosti u kojima se takvo što može dogoditi.

U predstavi sudjeluje glumački ansambl ZKM-a, a s njima je na sceni i Lara Janić, prijateljica Luke Ritza, koja govori prolog i vodi gledatelje kroz priču.

U stvaranju predstave pomogli su roditelji i prijatelji Luke Ritza, čija je smrt 12. lipnja 2008. godine, nakon brutalnog premlaćivanja, digla javnost na noge. Kao i mnogi prije njih, autorice u predstavi otvaraju pitanje zašto nitko nije reagirao i zašto je do tragedije uopće moralo doći.

Premijerom predstave "Ovo bi mogla biti moja ulica" ZKM je otvorio novu sezonu koja će, kako je najavljeno, biti posvećena "drugome" i "drugačijem" i prihvaćanju različitosti.(hina/metro-portal)

24.10.2010. 15:46:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    leo
    08.12.2010. 16:27
    ovo je nešto najbolje što sam u životu pogledao.od samog početka kroz mene su prošli trnci i znao sam ovo će biti nešto veliko.za vrijeme predstave u par mi je navrata krenula suza,što sam zbog svoje muškosti sakkrivao,ali kasnije mi je bilo sasvim svejedno.ovo je umjetnost. i ona ciljano govori da trebamo naučiti prihvatiti različitosti jer će se na takav način svaki pojedinac dokazati i pokazati onaakav kakakav on jest;predočiti nam svoju posebnost i originalnost..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh