Povrće koje grije i čuva imunitet
Bez obzira tražite li sezonske namirnice ili želite odabrati najkvalitetnije povrće u trgovini ili na tržnici, evo kako prepoznati najsvježije i najhranjivije zimsko povrće
Zima ima neke svoje logike koje nisu jednake za druge dijelove godine, stoga treba jesti stvari koje su tada najsvježije... a ima ih, vjerrujte...
Kelj - kelj je izuzetno hranjiv, bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i biljnim spojevima koji štite organizam. Jedna šalica kuhanog kelja sadrži 4,72 g vlakana (oko 16,86 % preporučene dnevne količine) te obiluje vitaminima A i C, magnezijem, kalijem i antioksidansima poput beta karotena, luteina i zeaksantina.
Krumpir - srednje pečeni crveni krumpir osigurava 20 % dnevnih potreba za kalijem te je dobar izvor vlakana, vitamina C, B vitamina i minerala.
Blitva - blitva uspijeva u hladnijim uvjetima i bogata je nutrijentima koji podržavaju zdravlje srca, poput kalija i magnezija. Jedna šalica kuhane blitve zadovoljava 20 % dnevnih potreba za kalijem i 35 % za magnezijem, čime doprinosi snižavanju krvnog tlaka i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Cikla - cikla, korjenasto povrće intenzivne boje, bogata je nitratima koji se pretvaraju u dušikov oksid, poboljšavajući protok krvi i snižavajući krvni tlak. Sadrži pigment betalain, koji smanjuje upale i štiti od srčanih bolesti.
Cvjetača - cvjetača je kupusnjača koja dobro podnosi mraz i može se čuvati do mjesec dana. Bogata je vitaminima C, K i folatom te antioksidansima poput flavonoida i glukozinolata, uz nizak udio kalorija i ugljikohidrata.
Daikon - daikon, zimska rotkvica, ima hrskavu teksturu i blag okus, a konzumira se sirov ili kuhan. Bogat je vitaminom C te sadrži manje količine folne kiseline i kalija.
Kupus - kupus je bogat vitaminom C, folatom i antioksidansima, uključujući flavonoide i fenolne kiseline. Crveni kupus sadrži antocijane, koji pomažu u smanjenju rizika od bolesti srca.
Mrkva - mrkva postaje slađa nakon niskih temperatura, kada se škrob pretvara u šećer. Jedna šalica sirove mrkve pokriva 119 % dnevnih potreba za vitaminom A, a karotenoidi poput beta karotena pomažu u zaštiti stanica.
Peršin - peršin ima bogat zemljasti okus i postaje ukusniji nakon mraza. Jedna šalica kuhanog peršina osigurava 22 % dnevnih potreba za vitaminom C te obiluje vlaknima, kalijem i folnom kiselinom.
Poriluk - poriluk, član obitelji luka, ima blag, sladak okus i često se koristi u juhama. Bogat je vitaminom K i manganom, mineralom važnim za metabolizam, zgrušavanje krvi i imunološki sustav.
Prokulice - prokulice, nalik na male glavice kupusa, imaju zemljasti, blago orašasti okus. Mogu se jesti sirove ili kuhane, a najbolje rastu u hladnim uvjetima, pri čemu im mraz poboljšava okus. Jedna šalica kuhanih prokulica sadrži šest grama vlakana (21,43 % preporučene dnevne količine) te je bogata vitaminom K, ključnim za zdravlje srca, kostiju i mozga.
Špinat - špinat, poput kelja, može izdržati niske temperature. Obiluje vitaminima C i E, koji djeluju kao antioksidansi, štiteći stanice od oštećenja i smanjujući rizik od bolesti.
Švedska repa (koraba) - švedska repa ili koraba dobro podnosi mraz i često se koristi u zimskim varivima. Ima blag, sladak okus te obiluje vitaminom C.
Sve u svemu, hrane kao u priči za ove zimske dane...
Novi komentar