« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
OPASNOST OD EPIDEMIJE

Povratak kuge - crna smrt ponovno prijeti

Na zapadu SAD-a se opasno proširila kuga među divljim životinjama i počela prelaziti na ljude

Kuga
Kuga (Wikipedia)
Više o

Kuga

,

epidemija kuge

,

epidemija

Kuga se uspjela manje-više neprimjetno održati kroz stoljeća kao da samo čeka kada će ponovno prepoloviti broj stanovnika nekog dijela svijeta. Posljednja epidemija u Europi zabilježena je u Drugom svjetskom ratu. Godine 1994. kuga je zahvatila Mozambik, Malavi i Indiju, godinu dana kasnije Madagaskar, a stotinjak ljudi je 2006. preminulo u Kongu. Iste je godine zbog simptoma kuge u Los Angelesu hospitalizirana jedna osoba.

Posljednjih je godina posebno pogođen zapad SAD-a gdje kuga izbija svakog ljeta. Upravo je na tom području, točnije u Coloradu, američka zdravstvena ustanova CDC (Center for Disease Control and Prevention) otvorila svoje sjedište za suzbijanje kuge.

"Kugu izaziva jedan jedini organizam pod imenom Yersinia pestis koji se u ljudskom tijelu širi u različitim oblicima. Najčešće se javlja bubonska kuga koju prenose insekti, a tipičan simptom su povećani i bolni limfni čvorovi", kaže znanstvenica May Chu iz CDC-a. Kuga se u Srednjem vijeku lako širila s obzirom na teške životne i higijenske uvjete. S limfnih čvorova je prelazila u krvotok odakle je dospijevala u srce i pluća, a bolest se mogla prenijeti običnim kašljanjem.

Zapad SAD-a se ne može riješiti kuge

Kuga je u SAD stigla 1900-ih iz Azije preko Pacifika. Liječnici smatraju da više nikada neće nestati s obzirom da se iz gradova proširila prema selu. "Ne možemo se riješiti kuge jer ne možemo pobiti sve životinje u Coloradu", kaže John Pape iz ministarstva zdravstva u Denveru i dodaje: "Bolest desetkuje zaražene vrste na nekom području. Potom se na neko vrijeme povlači s tog područja, životinje se počinju oporavljati, njihov broj raste da bi se kuga ponovno vratila."

Kuga se u međuvremenu proširila po cijelom zapadu SAD-a. Središta zaraze nalaze se u Coloradu, Arizoni, Nevadi i Novom Meksiku te Kaliforniji na koju otpada čak 10% svih slučaja zaraze u SAD-u. Zabilježena su već dva slučaja u kojima je kuga prešla na čovjeka. Prvi se odnosi na ženu koja je imala mnogo kućnih ljubimaca. Pokazivala je simptome gripe, ali su liječnici na vrijeme prepoznali kugu i uspješno je izliječili. Drugi slučaj odnosi na ženu koja je trčala uz cestu 105 na sjeveru Colorado Springsa. Sjela je na kamen kako bi se odmorila, a pored nje se nalazila kolonija zaraženih vjeverica. Kasnije je umrla, a liječnici i danas kažu da je bila u krivo vrijeme na krivome mjestu.

Problem s dijagnosticiranjem

"Liječnici ponekad prepoznaju kugu, a ponekad ne. Jednostavno ne misle više na tu bolest prilikom dijagnosticiranja", kaže Randall Smith, stručnjak za medicinu i okoliš u kalifornijskom Ventura Countyju. Smith stoga s kolegama obilazi lokalne liječnike i upozorava ih na moguću pojavu kuge.

"Kugu na Zapadu vjerojatno nikada nećemo istrijebiti. Najviše strahujemo od širenja zaraze u druge dijelove države. Turisti mogu samo proputovati ovim područjem, dobiti kugu i odnijeti je u dijelove koji nisu toliko upućeni u ovu bolest", objašnjava Blair Davis iz Arizone.

Najveća opasnost od izbijanja epidemije postoji u Kaliforniji gdje se metropole nalaze na maloj udaljenosti od šuma i divljih životinja. Također, glodavci bi bolest mogli prenijeti na štakore koji obitavaju po nacionalnim parkovima na rubu gradova, a štakori bi potom mogli izazvati masovnu epidemiju među ljudima. Istovremeno, smatra se da kuga u Europi više ne postoji.

27.01.2011. 19:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh