« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ŠESTO ČULO

Psi bi mogli otkrivati rak prostate

Pseći njuh pokazao se odličnim za otkrivanje eksploziva ili droge, a novija istraživanja govore da bi vrlo jednostavnim testom na uzorku urina uvježban pas mogao detektirati rak prostate

Fotografija vijesti
Više o

rak prostate

,

pas

,

njuh

"Bili smo iznenađeni visokim učincima psećeg njuha jer nijedan test nije dao tako dobre rezultate", rekao je profesor Olivier Cussenot o rezultatima koje je pokazao belgijski ovčar Malinos, sposoban nanjušiti rak prostate iz uzorka urina, prenosi Hina.

Drugi se pas uvježbava, rekao je Cussenot, urolog-kancerolog iz Pariza, začetnik projekta koji je objasnio da je to prvi europski pokušaj, a slično je istraživanje već provedeno u Sjedinjenim Državama.

Psi su se pokazali uspješnima u otkrivanju drugih vrsta raka, pisao je medicinski časopis The Lancet. Tako pseći njuh može otkriti kancerogenu leziju kože, melanom, iz daha može nanjušiti rak pluća, a iz urina rak mokraćnog mjehura. Urolozi preporučuju muškarcima između 50 i 75 godina redovito testiranje, no test PSA (Prostatični specifični antigen, mjeri se u krvi), pokazao se nedovoljno pouzdanim.

"Test PSA nije idealan jer 80 posto muškaraca koji su bili pozitivni na testu nemaju rak, već upalu ili hipertrofiju (uvećanje prostate). S druge strane test daje 10 posto negativnih slučajeva, a radi se o raku koji izmakne detekciji. Dijagnoza se potvrđuje tek biopsijom", kaže Cussenot i dodaje da je važno pronaći metodu ranog otkrivanja agresivnih tipova raka, onih koji se brzo razvijaju.

27.01.2011. 16:10:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh