« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
PRONAĐITE MJERU

Slana hrana šteti srcu i žilama već pola sata nakon konzumiranja

Sol na neki način neutralizira elastičnost krvožilnog sustava i stvara temelj za ozbiljna oštećenja koja mogu dovesti do ateroskleroze pa i srčanog i moždanog udara

Pommes frites
Pommes frites (Deviantart)
Više o

krvne žile

,

srce

,

sol

,

ateroskleroza

Samo 30 minuta nakon što pojedete slane grickalice ili drugu iznimno slanu hranu u vašim arterijama mogu se vidjeti jasne promjene. Slana hrana vrlo brzo neutralizira sposobnost krvnih žila da se šire čak i kod ljudi s normalnim krvnim tlakom, piše u Američkom časopisu za kliničku ishranu (The American Journal of Clinical Nutrition).

I dok su dugoročne posljedice ovog štetnog djelovanja zasad neprecizno definirane, rezultati ipak potvrđuju da sol ima izravan utjecaj čak i na ljude s potpuno zdravim krvožilnim sustavom i normalnim tlakom, naglašava voditeljica istraživanja Kacie M. Dickinson sa CSIRO-a (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) iz Adelaidea u Australiji. „Ono što nas je iznenadilo je to da sol ima gotovo identično djelovanje i potiče identične reakcije organizma kao kad pojedemo obrok s puno zasićenih masti za koje znamo da oštećuju krve žile u dugoročnom smislu", dodala je Dickinson.

Dickinson je s kolegama proučavala utjecaj slane hrane na 16 volontera - polovici su dali šalicu slabo posoljene juhe od rajčice, a drugoj polovici deset puta slanju verziju. Nakon obroka, volonterima je na ruku stavljen aparat za mjerenje tlaka koji je privremeno stezao krvne žile. Dok je aparat popuštao pritisak, istraživači su uz pomoć stroja za ultrazvučna mjerenja analizirali koliko su se arterije proširile kad je krv ponovo slobodno počela ići kroz njih. Identičan eksperiment proveden je i kasnije samo što su se skupine ovaj put zamijenile. Pokazalo se da arterije ljudi koji jedu jako slanu hranu dvostruko manje šire nego kod onih koji su jeli manje slanu hranu. Učinak je prestajao tek nakon dva sata. Zahvaljujući ultrazvuku, stručnjaci su mogli „neinvazivno otkriti promjene u funkcioniranju krvnih žila koje su jedne od prvih pokazatelja ateroskleroze (nakupljane masnoće u krvnim žilama) koja s vremenom može dovesti do začepljenja krvnih žila i time do srčanog i moždanog udara", precizira Dickinson. U normalnim uvjetima, kad srce pumpa krv ispušta se nitrični oksid, a taj plin potiče opuštanje arterija zbog čega krv lakše kola kroz njih. Znanstvenici vjeruju da sol i masnoća na neki način blokiraju ispuštanje tog plina. Dobra vijest je da učinci prolaze nakon par sati, ali nema sumnje da ljudi koji konzumiraju jako slanu hranu riskiraju trajna oštećenja krvožilnog sustava i visok krvni tlak. Čini se da je opet, kao i u svemu ostalom, umjerenost najbolja strategija, a ovo istraživanje je sjajan podsjetnik na to.

28.01.2011. 09:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh