« Žene
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
MIT I STVARNOST

Postoji li uopće PMS?

Oko 80 posto žena se susreće s određenim mentalnim i fizičkim promjenama prije početka menstruacije koje su okarakterizirane kao predmenstrualni sindrom

PMS - mit ili stvarnost?
PMS - mit ili stvarnost? (Deviantart)
Više o

PMS

,

menstruacija

,

simptomi

PMS je skraćenica za predmenstrualni sindrom koji se odnosi na psihičke i fizičke promjene koje se događaju tjedan dana ili nekoliko dana prije menstruacije. Svaki se mjesec mnoge žene u predmenstrualnom razdoblju susreću s problemima koji ometaju njihovo normalno funkcioniranje. Promjene raspoloženja, nervoza, depresija, smetenost, zaboravljivost, žudnja za određenom hranom, osjetljivost dojki, nadutost, grčevi, umor, bol u donjem dijelu leđa, bol u donjem dijelu trbuha - sve su to simptomi predmenstrualnog sindroma.

Oko 80 posto žena se susreće s određenim mentalnim i fizičkim promjenama prije početka menstruacije koje su okarakterizirane kao PMS. S PMS-om se pak ne suočava oko 20 do 30 posto žena, a najviše 6 do 8 posto žena će se morati nositi s njegovim ekstremnim obrascima. PMS, a naročito njegove teže oblike karakteriziraju simptomi koji su intenzivni, neugodni i izravno utječu na kvalitetu života. 

Kako spriječiti i liječiti PMS?

Za ekstremnije oblike PMS-a koji zahtijevaju posjet liječniku najvjerojatnije rješenje su specijalne pilule, kod težih slučajeva antidepresivi ili neki od oblika hormonske kontracepcije. Ukoliko želite pokušati nešto drugo pored pilula (a to vrijedi i za žene koje imaju blaže oblike PMS-a) nudimo nekoliko savjeta. Posegnite za vitaminima, posebno B1 i B2 koji uspješno pripremaju tijelo za borbu protiv stresa. Također su korisni vitamini C i E i proizvodi od soje. Vjeruje se da antibiotici koji se koriste u uzgoju stoke utječu na hormone žena koje konzumiraju mliječne proizvode pa ih pokušajte izbjegavati iako za ovo nema čvrstih dokaza. Žene s PMS-om moraju se suzdržati od pretjeranog pijenja kave, pušenje cigareta i trebaju pokušati smanjiti stres u životu. Trebaju smanjiti konzumaciju soli i unos alkohola, a preporuča im se i joga i meditacija. 

Krivi su hormoniPredmenstrualni sindrom (PMS) je poremećaj najvjerojatnije uzrokovan ometanjem međudjelovanja hormona progesterona i estrogena, a podrazumijeva grupu somatskih i mentalnih simptoma koji se javljaju ciklički, isključivo u predmenstrualnoj fazi. Pogađa do 80% žena u određenom životnom razdoblju, dok je kod nekih (3 - 8 %) toliko izražen da čak ometa svakodnevne aktivnosti.

Je li PMS mit kojeg su izmislile žene?

S obzirom na prilično misteriozan fenomen PMS-a, neki vjeruju da uopće ne postoji. Činjenica je da do sada nisu određene nikakve medicinske metode koje bi ga provjeravale kako bi bio potvrđen kod pacijentica. Najpouzdanija osnova za dijagnozu PMS-a je ta da se promjene događaju i pojavljuju za vrijeme ovulacije i kasnije nestaju. Zanimljivo je da su psihološke studije pokazale kako PMS kod žena  nije povezan s određenim karakteristikama ličnosti i količinom stresa u njihovom životu. PMS uzrokuju estrogen i progesteron, te drugi hormoni u mozgu. Žene s PMS-om kao da u tom razdoblju imaju pomanjkanje serotonina koji se popularno naziva hormonom sreće koji je pak odgovoran i za reguliranje bioritma, raspoloženja, itd.

Razina hormona konstantno varira u ženskom tijelu i mozgu, mijenjajući njezin izgled, količinu energije i osjećaje.  Deset dana nakon početka menstruacije, taman prije ovulacije, žene se osjećaju ženstveno. Nesvjesno oblače seksi odjeću jer ih valovi hormona potiču da iskoriste seksualne šanse tijekom ovog perioda plodnosti. Tjedan dana kasnije, povećanjem progesterona, hormona koji ima sličan efekt kao valium, žene se osjećaju pospano i malaksalo. Sljedeći tjedan, povlačenje progesterona može žene učiniti jako osjetljivima i plačljivima. I tako u krug. U osnovi, menstrualni ciklusi utječu na žene svaki dan. Znači li to da PMS ne postoji?

Prve žena koje su se žalile na takve probleme bile opisane kao hipohondri odnosno kao da su same stvorile taj problem u glavi. No znanost je oprezna i uzima u obzir simptome te i dalje istražuje ovu pojavu. Međutim, neki skeptici, na primjer istraživači s Sveučilišta Western Sydney, predstavljaju radikalne argumente: PMS je mit, žene ga koriste kao izgovor za stres postmodernog doba s kojim se svakodnevno suočavaju. Profesorica Jane Ussher, koja je proučavala ovaj problem 20 godina tvrdi da je to posljedica fizičkih i mentalnih faktora te da nešto svakako postoji. S druge strane, određeni znanstvenici negiraju sve tvrdeći da je PMS pitanje raspoloženja, a ne tipičan medicinski problem. Na kraju, jedno je svakako sigurno - suvremene žene su pod ogromnim pritiskom i očekivanjima društva pa previše traže od sebe samih što utječe na emotivni dio njihova života. A ako je to PMS, onda će lijek biti malo teže pronaći. (metro-portal/Intimatemedicine.com.hr)

28.11.2010. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh