« Život
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
USUDITE SE

Ponedjeljak bez govedine, janjetine ili svinjetine - biste li to mogli?

Saznajte kakve sve pozitivne učinke ima smanjenje konzumiranja mesa i mesnih prerađevina

Meso
Meso (Deviantart)
Više o

meso

,

janjetina

,

govedina

,

svinjetina

,

vegetarijanci

Ako svakodnevno uživate u mesu možda se uskoro nađete u situaciji u kojoj ćete takvu hrani jesti sami - naravno, ako novi pokret za zdravlje i okoliš uspije svoje nakane provesti u djelo. Meatless Monday ili Ponedjeljak bez mesa svjetska je inicijativa koja promovira smanjenje konzumiranja mesa na jedan dan u tjednu s ciljem zaštite zdravlja i budžeta ljudi, zaštite životinja, smanjenja globalne gladi i zaštite okoliša.

Iza pokreta stoje takozvani „fleksitarijanci" (neki ih nazivaju vegetarijancima na pola radnog vremena) - oni ne spadaju pod vegetarijance već obične ljude koji vole meso, ali koji žele dati svoj doprinos u gore opisanoj priči. Činjenica je da ne može baš svatko kupiti hibridno vozilo ili biciklom ići na radno mjesto kako bi učinili nešto dobro za okoliš, ali zato svatko može smanjiti konzumiranja mesa kod kuće - na taj način ostvaruje dvostruku korist - štiti okoliš i vlastito zdravlje. Pokret Meatless Mondays nastao je u SAD-u 2003. godine; pokrenula ga je Škola za javno zdravstvo Johns Hopkins u obliku zdravstvene inicijative za pomoć Amerikancima u smanjenju nosa štetnih masnoća u tijelo za 15 posto.

Od 2006. do danas pokret je poprimio veće razmjere i samo dobio poticaj za daljnji rad, naročito nakon tadašnjeg izvješća UN-a u kojem se navodi da je u globalnom smislu stoka koju uzgaja čovjek kriva za oko 18 posto stakleničkih plinova - a to je više od onoga koliko stvara ukupni prometni  sektor. Grupe koje zagovaraju redukciju u konzumiranju crvenog mesa počele su se osnivati diljem svijeta - od Kanade i Brazila do Japana i Tajvana. Danas se menu koji sadrži jako malo mesnih jela promovira diljem američkih i europskih bolnica i škola. U čitavu priču uključile su se i neke poznate ličnosti poput glumice Gwyneth paltrow, pjevača Coldplaya Chrisa Martina, zatim Rickyja Gervaisa, Sheryl Crow pa čak i Tala Ronnena (kuhar koji stoji iza „21-dnevnog pročišćavanja" kojeg pak zagovara Oprah Winfrey). Brojni restorani diljem svijeta sada nude ekstravegetarijanska jela svakog ponedjeljka. Ideju podupiru i uzgajivači ribe.

Međutim, nisu svi sretni zbog opisane inicijative. Mesna industrija pokazala je veliku zabrinutost. U Australiji, na primjer, postoji organizacija MLA (Meat&Livestock Australia) koja zastupa mesnu industriju, naročito onu za crveno meso. MLA-ova glasnogovornica Samantha Jamieson tvrdi kako mesna industrija nikada nije promovirala stav da se crveno meso mora jesti sedam dana u tjednu: „Nije stvar u tome da se jedan dan ne jede meso. Nas brine to što je Meatless Monday utemeljen na podatcima iz istraživanja provedenih nad prekomorskom industrijom mesa, a ne na proizvodnji u Australiji. Oni donose površne zaključke."

MLA tvrdi da najviše pozornosti treba dati na kvalitetniji i pametniji uzgoj, a ne na njegovo smanjenje. Na svojoj specijaliziranoj internetskoj stranici MLA tvrdi da ruši mitove koji okružuju mesnu industriju.

No je li stvar djeluje? Prema podatcima s globalnih tržišta nije zabilježen pad prodaje mesa i mesnih prerađevina kao ni u prodaji ribe i morskih plodova. No Meatless Monday imasvoje argumente za ono što propagira - konzumirati manje mesa:

  • Poboljšanje zdravlja - Pretjerana konzumacija mesa uzrokuje srčane bolesti, dijabetes, rak, želučane i crijevne probleme.
  • Mršavljenje - jedno europsko istraživanje pokazalo je da oni koji jedu manje mesa imaju i manje kilograma te se manje debljaju u periodu od pet godina nakon smanjenja konzumacije.
  • Ušteda - U globalnom smislu cijene janjetine, svinjetine i govedine su znatno porasle.
  • Smanjenje ugljičnog otiska - primjer iz Australije - Meatless Monday Australia (MMA) tvrdi da je uzgoj stoke odgovoran za preko 30 posto australskih emisija stakleničkih plinova. MLA tvrdi je taj postotak ispod deset.
  • Ušteda vode - opet primjer iz Australije - MMA tvrdi da je za proizvodnju kilograma govedine potrebno utrošiti između 50.000 i 100.000 litara vode (oko 1.550 litara je potrebno za kilogram riže). MLA pak tvrdi da je za kilogram mesa potrebno između 27 i 540 litara vode.
  • Smanjenje sječe šuma - Šume se sijeku kako bi se stvorili pašnjaci i obradive površine za uzgoj hrane za stoku.
02.11.2010. 16:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh