« Svijet
objavljeno prije 13 godina
BRZ KO STRIJELA

Pogledajte novi kineski superbrzi vlak

VIDEO - Na relaciji Peking-Šangaj vozit će vlak koji može dostići brzinu od 350 kilometara na sat

Novi kineski vlak
Novi kineski vlak (You Tube)
Više o

Kina

,

vlakovi

,

superbrzi vlak

Kina je predstavila svoj novi vlak velikih brzina, nazvan "Sklad" po sloganu predsjednika Hua o "skladnom društvu", koji utjelovljuje kinesku žurbu u budućnost, piše Hina.

Vlak, koji će prometovati između Pekinga i Šangaja, može dostići brzinu od 350 kilometara na sat, sjedala su poput onih u poslovnim klasama zrakoplovima a u njemu će pušenje biti u potpunosti zabranjeno. Otvaranje nove linije usklađeno je s 90. obljetnicom vladajuće komunističke partije kako bi se istaknuo "znanstveni napredak", slogan također drag kineskom presjedniku i čelniku stranke Hu Jintaou. "To je ponos Kine i kineskog naroda", rekao je glavni inženjer ministarstva željeznica He Huawu novinarima na pekinškoj južnoj željezničkoj postaji prije probne vožnje u ponedjeljak.

"Bilo je potrebno samo 39 mjeseci da se izgradi takva svjetski priznata željeznička trasa velikih brzina i visokog standarda, što je dar za 90. obljetnicu Partije", rekao je.

"Sklad" će na uzdignutim tračnicama prometovati brzinom od 300 kilometara i razdaljinu od 1318 klometra prelaziti za manje od pet sati. Linijom bi se trebalo prevoziti 80 milijuna putnika godišnje a po cijeni od 270 dolara putnike u poslovnom razredu služit će stjuardese u odorama. Linija je posljednji i najsloženiji dio željezničke mreže za koju se vlada nada da će dostići dužinu od 45.000 kilometara do kraja 2015. godine.

27.06.2011. 22:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    jebenifacebook
    28.06.2011. 07:36
    čudo čudo nostradamus je imao pravo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh