« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
IZRUČENJE

I Srbija želi Paravinju, ali poštuje načelo težeg djela

Okrivljeni se, prema međunarodnoj konvenciji, izručuje zemlji u kojoj je počinio teže kazneno djelo

Policija RS
Više o

Dragan Paravinja

Srbija će nakon što od Interpola dobije službenu obavijest o uhićenju Dragana Paravinje, od Bosne i Hercegovine zatražiti njegovo izručenje, ali i poštovati načelo europske konvencije o poštivanju prioriteta težeg kaznenog djela kod izručenja, rekla je Hini srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.

"U skladu s europskim konvencijama okrivljeni se izručuje zemlji u kojoj je počinio teže kazneno djelo i Ministarstvo pravde Republike Srbije će se s tim suglasiti", kazala je Malović.

Hrvatsko pravosuđe traži Paravinju zbog osnovane sumnje da je ubio Antoniju Bilić kako bi prikrio pokušaj silovanja. Za to kazneno djelo, teško ubojstvo, za koje je Paravinja osumnjičen kaznenim je zakonom propisano najmanje deset godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora. Paravinja je jučer, nakon uhićenja u BiH, priznao zločin.

Srbijansko ministarstvo pravosuđa podsjetilo je da je Dragan Paravinja osuđen 2002. godine pred Okružnim sudom u Sremskoj Mitrovici na 4 godine i 6 mjeseci zatvora za krivično djelo silovanja i silovanje u pokušaju. Kako je Paravinja bio nedostupan nadležnim tijelima srbijanskog pravosuđa, za njim je 2007. raspisana međunarodna tjeralica.

Interpol Republike Hrvatske je 02.02.2007. obavijestio Interpol Republike Srbije da je Dragan Paravinja hrvatski državljanin i da prema Ustavu ne može biti izručen niti nadležna tijela RH mogu postupati po zahtjevu Srbije, doznaje se iz srbijanskog ministarstva koje dodaje kako je Paravinja 2008. uhićen u Njemačkoj ali ga je Njemačka izručila Sloveniji. Iz Slovenije je 2009. godine stigao službeni odgovor da je Dragan Paravinja napustio mjesto boravka. Od 2009. pravosudni organi Republike Srbije nisu dobili nijednu informaciju o kretanju Dragana Paravinje, navodi srbijansko ministarstvo.

Osim za zločin nad Antonijom Bilić, čije tijelo još nije pronađeno, od prije dva dana protiv Paravinje se na splitskome Županijskom sudu vodi istraga zbog sumnje da je krajem lipnja prošle godine na području Omiša pokušao silovati 24-godišinju autostopisticu. I u tom slučaju zatraženo je pritvaranje osumnjičenog.

27.06.2011. 20:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh