« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
UTJECAJ DRUŠTVA

Podrška okoline pomaže duži život

Suradnici koji pružaju podršku olakšavaju nam radni dan, ali mogu nam i pomoći da živimo duže, tvrde izraelski znanstvenici

Fotografija vijesti
Više o

dug život

,

podrška

,

suradnici

,

okolina

Istraživači sa sveučilišta u Tel Avivu na temelju dvadesetogodišnjeg istraživanja zaključili su da odnosi sa suradnicima utječu na rizik mortaliteta, a taj je utjecaj najnaglašeniji između 38. i 43. godine. "Podrška kolega, koja može pokazivati stupanj društvene integriranosti pojedinca na radnom mjestu, potencijalni je pokazatelj rizika za smrt od bilo kojeg uzroka", napisali su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu Health Psychology, koji izdaje Američka udruga psihologa.

Dr. Arie Shirom i njegovi suradnici analizirali su medicinske kartone više od 800 zaposlenika koje su pratili dvadeset godina, od 1988. do 2008., uzimajući u obzir zahtjevnost posla, nadzor na poslu te podršku kolega i nadređenih. Premda su prigovori na šefov račun omiljena tema na radnom mjestu, studija je pokazala da podrška nadređenog ne utječe na mortalitet.

Istražitelji su otkrili i to da rukovodeći položaj, odnosno ovlasti za donošenje odluka, povećavaju smrtnost žena, ali imaju povoljan utjecaj na muškarce. Ovlasti za donošenje odluka podrazumijevaju da radnik može na poslu pokazivati inicijativu te da ima slobodu donošenja odluka kako bi ostvario zadaću.

Shirom je objasnio da su većina ispitanika u studiji bili radnici koji obavljaju manualne poslove u kojima muškarci obično imaju višu razinu nadzora od žena. Trećina ispitanika bile su žene. Prosječan radni dan trajao je 8,8 sati, a osamdeset posto ispitanika bili su u braku i imali djecu, dok je gotovo polovica završila najmanje 12-godišnje školovanje. Istraživači su uzeli u obzir i faktore rizika koji mogu utjecati na smrtnost poput razine kolesterola, krvnoga tlaka, pušenja, alkohola i tjeskobe.

12.05.2011. 16:42:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh