« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SMRT i ROĐENJE STANICA

Ljudsko tijelo se potpuno obnovi svake sedme godine? Ne baš

Istina je da pojedine stanice imaju ograničen životni vijek i da ih nakon odumiranja zamijene nove, ali to nema nikakve veze sa sedmogodišnjim ciklusom

Ljudsko se tijelo obnavlja svakodnevno
Ljudsko se tijelo obnavlja svakodnevno (Ambro/FreeDigitalPhotos)
Više o

stanice

,

ljudsko tijelo

Popularno je mišljenje da se ljudsko tijelo svakih sedam godina potpuno obnovi (neki tvrde svakih deset godina). Drugim riječima, nakon tog vremenskog perioda po teoriji mi postajemo potpuno nova ljudska bića jer je svaku našu stanicu zamijenila nova. Recite nam, osjećate li se vi mlađima nego što ste bili prije sedam godina?

Istina je da pojedine stanice imaju ograničen životni vijek i da ih nakon odumiranja zamijene nove. U enciklopediji The New York Public Library Science Desk Reference (Stonesong Press, 1995.) stoji: „U ljudskom tijelu se nalazi između 50 i 75 trilijuna stanica... Svaki tip stanice ima svoj životni vijek; kad čovjek umre, mogu proći sati ili dani dok sve stanice u tijelu ne umru." Forenzičari se služe upravo tom činjenicom kad određuju vrijeme i uzrok smrti žrtava ubojstva.

Crvene krvne stanice žive oko četiri mjeseca, bijele pak više od godinu dana. Stanice kože žive dva do tri tjedna. Stanice debelog crijeva žive četiri dana. Spermiji oko tri dana, a moždane stanice čitav ljudski vijek s tim da se neuroni u cerebralnom korteksu uopće ne zamjenjuju novima nakon što odumru.

Zaključak - nema ništa posebno oko sedmogodišnjeg ciklusa s obzirom da stanice odumiru i da se mijenjaju i obnavljaju neprestano. Nije poznato gdje je začet ovaj mit, ali očito je baš to - mit.

12.05.2011. 13:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    12.05.2011. 18:35
    to nije mit nego realnost ne znači ako se sve stanice promjene da nećeš stariti dobit ćeš stanice sa kojima ćeš nastaviti priodan ciklus i te nove stanice će te činiti starim, obnova ne mora izričito značiti pomlađivanje niti to znatsvenici tvrde, oni samo tvrde da se svaka stanica u tjelu zamjeni da ljudsko tjelo nakon 7g više nije isto što je biloa i to je to,, no vi povezujete zamjenu stanica sa obnovom kao nekom novostću da pomlađuje, pa nije u tome stvar to i budala vidi da nisam nakon 7g mlađi dakle nema mita. Točnije mita ima onome tko si ga je umislio.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh