« Film
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
NAJAVE

Počinje 4. Arteria — Tjedan filma posvećen umjetnicima

Četvrto izdanje Arterije u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) od utorka, 29. rujna do subote, 3. listopada donosi hrvatske premijere aktualnih dokumentaraca

Svašta dobroga stiže u KIC
Svašta dobroga stiže u KIC (Arhiva)
Više o

4. Arteria

Kulturno informativni centar (KIC), od utorka, 29. rujna, ugošćuje program filmskih posveta brojnim važnim svjetskim umjetnicima: kontroverznoj japanskoj vizualnoj umjetnici Yayoi Kusama, filmskom velikanu Orsonu Wellesu, zvijezdi Warholove tvornice i eksperimentalnom filmašu Paulu Morrisseyju, legendarnom sovjetskom baletanu Rudolfu Nurejevu, rumunjsko-švicarskom umjetniku i osnivaču eat-arta Danielu Spoerriju, nadrealističkoj fotografkinji i ratnoj reporterki Lee Miller, te nedavno preminulom pioniru land-arta Christu, poznatom po grandioznim instalacijama i omotavanju građevina.

Četvrto izdanje Arterije u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) od utorka, 29. rujna do subote, 3. listopada donosi hrvatske premijere aktualnih dokumentaraca o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice.

U utorak, 29. rujna, u dvorani KIC-a s početkom u 19 sati, Arteriu će otvoriti hvaljeni dokumentarac Nurejev redateljskog dvojca Jacqui i David Morris, koji iscrtava fascinantan život sovjetskog baletana Rudolfa Nurejeva - od rođenja u vlaku Transsibirske željeznice, preko dramatičnog bijega na Zapad na vrhuncu Hladnog rata, do postajanja najslavnijim plesačem na svijetu. Nurejev je istovremeno jedinstveno filmsko i performativno iskustvo, portret jedinstven kao i sam Nurejev - prvi sovjetski izvođač koji je postao velika zvijezda na Zapadu; prvi koji je javno priznao da je homoseksualac; i prvi koji je govorio o AIDS-u, od kojeg je umro u 54. godini života.

U nastavku programa slijedi austrijski film Ovaj film je dar. U pitanju je intimni dijalog između dvoje umjetnika - redateljica Anja Salomonowitz i rumunjsko-švicarski umjetnik Daniel Spoerri - čiji se rad isprepleće oko pitanja židovskog identiteta i ciklusa obnove. Ništa nikad nije izgubljeno, već ponovno biva sastavljeno na iznenađujuće načine. U istom bloku prikazuje se kratkometražni film Kratka povijest Johna Baldessarija o nedavno preminulom konceptualnom umjetniku Baldessariju koji narira legendarni Tom Waits.

U Pisma Paulu Morrisseyju španjolski redatelj Armand Rovira objedinjuje pet celuloidnih pisama iz različitih dijelova globusa namijenjenih Paulu Morrisseyju, redatelju kultnih eksperimentalnih filmova Trash, Flesh i Heat, suradniku Andyja Warhola i menadžeru Velvet Undergrounda. Film snimljen na 16 mm filmskoj vrpci balansira na sjecištu igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog žanra te vodi gledatelje na pravi trip nakrcan ekscentričnim likovima.

BBC-ov dokumentarac Uhvatiti Lee Miller u režiji Terese Griffiths istražuje fascinantan život pionirske fotografkinje koja je kršila tabue i prkosila tuđim očekivanjima. Vougeov model, Man Rayjeva muza, neustrašiva ratna fotografkinja - Lee Miller je vodila brojne živote. Karijeru je počela kao manekenka, no ubrzo je zaključila da bi 'radije uzimala slike, nego sama bila slika'. Zajedno s Man Rayjem izumila je fotografsku tehniku solarizacije, a za vrijeme Drugoga svjetskog rata bila je jedina ratna reporterka u Europi. Među prvima je donijela uznemirujuće slike iz koncentracijskih logora Buchenwald i Dachau, a njezina fotografija u kadi Hitlerova stana jedna je od ikoničkih slika toga doba.

Nizu ekskluzivnih naslova pridružit će se Oči Orsona Wellesa, nekonvencionalna filmska biografija koja je nagrađena u Cannesu. Redatelj Mark Cousins (autor kultne antologije Priča o filmu: Odiseja) imao je ekskluzivan pristup stotinama privatnih crteža i slika Orsona Wellesa. Ovaj legendarni filmaš crtao je impresije sa svojih putovanja i napravio brojne karikature, skice za filmove, crteže voljenih ljudi, ali i nebrojene božićne čestitke. Zajedno oni tvore impozantan likovni album njegova života, ali i ilustriraju njegovu neiscrpnu kreativnost i vizualni način razmišljanja.

U dokumentarcu Christo - Hodanje po vodi pratimo nedavno preminulog umjetnika Christa u mukotrpnom pothvatu da konačno ostvari projekt The Floating Piers koji je osmislio još 1970. sa suprugom i suradnicom Jeanne-Claude. Ambiciozno umjetničko djelo na talijanskom jezeru Iseo u podnožju Alpa 2018. privuklo je 1,2 milijuna posjetitelja, ali Christo se suočava s brojnim neočekivanim preprekama. Portret slavnog umjetnika, koji je poznat po svojim instalacijama temeljenim na omotavanju eksterijera građevina, mostova i vanjskih prostora, nudi intrigantan uvid u zavrzlame suvremene umjetničke produkcije.

Četvrto izdanje Arterije zatvorit će film Kusama: Beskonačnost u režiji Heather Lenz. Japanska vizualna umjetnica Yayoi Kusama poznata je po svojim točkastim kompozicijama (polka dots) koje opsesivno koristi kroz čitav svoj opus. Iako publika i kritičari njezina djela često doživljavaju veselima i razigranima, za Kusamu su ona izraz boli i teškoće života s psihičkom bolesti, koju olakšava jedino bavljenje umjetnosti. Kusama od 1970-ih živi u psihijatrijskoj ustanovi u Tokiju i iako se nikad nije prestala baviti umjetnošću priznanje je stekla tek nedavno, a 2014. godine proglašena je najpopularnijom umjetnicom na svijetu.

Svi filmovi bit će popraćeni razgovorima koji će karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti. Autor koncepta Arterije je Emil Matešić, a selektorica programa
Dina Pokrajac.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a mjesto je moguće rezervirati slanjem upita na e-mail adresu arteria@kic.hr ili sat vremena prije početka projekcije na blagajni kina.

 

Raspored projekcija i više informacija: www.kic.hr i dokukino.net

 

23.09.2020. 16:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh