« Žene
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
LIJEVI ILI DESNI MOZAK

Pilule za kontracepciju utječu na pamćenje

Novo je istraživanje pokazalo da korištenje pilula za kontracepciju poboljšava pamćenje osjećaja, ali ne i detalja

Kontracepcijske pilule približavaju ženski mozak muškom
Više o

pamćenje

,

lijeva strana mozga

,

desna strana mozga

,

estrogen

,

progesteron

,

kontracepcijske pilule

,

detalji

,

pilule za kontracepciju

Preko sto milijuna žena u svijetu koristi pilule za kontracepciju, a tek je ovo istraživanje pokazalo što se zapravo događa u mozgu. Naime, one imaju izravan i snažan utjecaj na tip informacija koje mozak pamti.

Kako je svrha pilula za kontracepciju utjecaj na razinu hormona estrogena i progesterona, bilo je samo pitanje vremena kad će se netko pozabaviti utjecajem na pamćenje, jer su navedeni hormoni upravo odgovorni za pamćenje lijeve polutke ženskog mozga.

Činjenica da su žene u istraživanju pamtile različite elemente nekog događaja pokazuje da estrogen ima izravan utjecaj na način pamćenja emocionalno snažnih situacija. U istraživanju su bile dvije grupe žena, jedna u kojoj su bile žene koje su uzimale pilule za kontracepciju i druga grupa koja nije.

I jednima i drugima su istraživači pokazali fotografije majke, sina i automobilske nesreće. Uz fotografije je jednoj grupi rečeno da je automobil samo pogodio rubnjak ceste, a drugoj da je udario dječaka koji se bori za život.

Nakon tjedan dana ispitanice su se trebale prisjetiti te situacije, i rezultati su bili prilično iznenađujući - žene koje su uzimale pilule za kontracepciju (neke od njih tek mjesec dana) jasno su se sjećale glavne potke priče, na primjer da je bila nesreća, dječak je odveden u bolnicu i uspješno mu je prišivena noga, dok su žene s prirodnim hormonalnim ciklusom posvetile bitno više pažnje detaljima poput hidranta za vodu na mjestu nesreće i sličnim stvarima.

Istraživači su suglasni da će ovi rezultati biti od velike pomoći u rasplitanju misterije zašto žene češće postanu žrtve posttraumatskog stresa od muškaraca i kako različiti spolovi različito pamte događaje.

Muškarci se obično više oslanjaju na desnu polutku mozga za spremanje sjećanja i bolje pamte atmosferu od detalja. Žene koje uzimaju pilule za kontracepciju, prema ovom istraživanju, događaje pamte vrlo slično kao i muškarci, dok one čiji hormonalni ciklusi teku prirodno više pažnje posvećuju detaljima i koriste lijevu polutku mozga za pamćenje.

 

11.09.2011. 08:54:56
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Internet.Zarada
    11.09.2011. 14:47
    čudno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh