« Žene
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
MISTERIJ

Još uvijek nemamo pojma koja je evolucijska svrha ženskog orgazma

Dok je orgazam u muškaraca evolucijski potpuno jasan, znanstvenici muku muče sa dokučivanjem svrhe ženskog sladostrašća

Fotografija vijesti
Više o

seks

,

vaginalni orgazam

,

ženski orgazam

,

višestruki orgazam

Poput lova na neuhvatljivu Božju česticu, znanstvenici već desetljećima pokušavaju dokučiti svrhu postojanja ženskog orgazma, ali to im još jednom nije uspjelo poći za rukom.

U zadnjem pokušaju da objasne jednu od najvećih misterija u svemiru, znanstvenici su pokušali dokazati hipotezu da je ženski orgazam samo evolucijski nusprodukt muškog orgazma, ali istraživanje na jednojajčanim blizancima nije im dalo rezultate kakve su priželjkivali.

„Evolucijska svrha orgazma u žena ostaje predmetom najžešćih znanstvenih debata današnjice", zaključak je istraživajna provedenog na Sveučilištu u Queenslandu.

Kakva je uopće bila pretpostavka znanstvenika i što su pokušali dokazati?

Jednostavnim rječnikom rečeno, orgazam u muškaraca iznimno je pravocrtna i jednostavna stvar - orgazam pruža užitak, što muškarcima stvara želju za čestim spolnim odnosima, čime se automatski produžava vrsta i osigurava dovoljan broj djece u nekakvoj društvenoj grupi.

S druge strane, ženski orgazam puno je kompliciranija pojava za objasniti budući da, bez imalo seksizma i sa čisto evolucijske strane govoreći, on nije nužan da se produži vrsta, budući da je priroda ženinu potrebu za majčinstvom rješila na nekoliko drugih načina.

U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da svi muški pripadnici unutar primata doživljavaju nekakav oblik orgazma, ženske jedinke nekih vrsta ostavljene su bez ovog jedinstvenog doživljaja (ženke gibona, na primjer).

Isto tako, znanstvenici smatraju da svaka deseta žena nikada nije niti neće doživjeti orgazam.

Ovaj disbalans u suprotnosti je s najčešćim tradicionalnim objašnjenima ženskog orgazma, od onoga da učvršćuje veze između partnera i na taj način poboljšava brigu o budućem djetetu, do toga da je sposobnost muškarca da ženi priušti orgazam znak njegove spolne zrelosti.

Isto tako, evolucijskoj „nepotrebnosti" ženskog orgazma ide u prilog i činjenica da velika većina žena za postizanje orgazma treba klitoralnu stimulaciju, do koje ne dolazi spontano za vrijeme „klasičnog" spolnog odnosa.

Sve je to dovelo znanstvenike do zaključka kako je ženski orgazam vjerojatno samo evolucijski nusprodukt muškog orgazma, budući da muškarci i žene dijele puno bioloških obilježja, poput muških bradavica koje ne služe nikakvoj evolucijskog svrsi.

Istraživanje je provedeno u Australiji na više od 4000 ljudi, ali znanstvenici nisu uspjeli njime dobiti potvrdu za svoje tvrdnje.

„Lov na ženski orgazam se nastavlja. Očigledno, još nas uvijek čeka puno posla", zaključuje Brendan Zeitch, voditelj studije.

07.09.2011. 10:19:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Šaptač crnikama
    07.09.2011. 10:35
    Zar baš mora nečemu služiti?:)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh