« Žene
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
VIKTORIJANSKI PRIRUČNIK

Tajna uspješnog modernog braka leži u tradicionalnim vrijednostima

Unatoč tomu što nam je moderno doba donijelo pregršt dobrih stvari, mnogima upravo zbog njega pati ljubavni i bračni život kao nikada prije. Leži li rješenje u nekim zaboravljenim vremenima?

Fotografija vijesti
Više o

muškarci i žene

,

djeca spavanje

,

spas braka

,

uspješan brak

,

seks brak

,

viktorijansko doba

Put do modernog vremena popločan je dobrim namjerama. Nažalost, većini nas s vremena na vrijeme prisjednu problemi modernog svijeta koje onda liječimo različitim igračkama za odrasle (gadgetima ili sportskim automobilima), legalnim narkoticima poput kofeina i alkohola te gubljenjem vremena pred glupavim serijama na televizoru.

Što se, kvragu, dogodilo? Budućnost je trebala biti nešto sjajno, a naše bake i djedovi dali bi sve da su mogli imati samo djelić blagodati moderne tehnologije koju mi imamo. Zar nije „plan" bio da svi u budućnosti rade manje, imaju više slobodnog vremena te da budu odličnog zdravlja? Nažalost, sve što smo dobili jest doba pretilih dvogodišnjaka, ljetna kina prepuna „blockbustera" koje nitko ne želi gledati te nepostojeće seksualne živote.

Gledajući sve ovo, nije teško pomisliti da mnoge stvari radimo krivo i da je društvo zapravo izgubilo „kičmu" kada su profesionalni, obiteljski i ljubavni odnosi u pitanju. Što nam je činiti? Vratimo neke stare navike i običaje, kaže Starre Vartan iz EcoSalona. Želite li i vi imati više strastvenih večeri, a manje „nemoj dušo, boli me glava" situacija u svom životu, dobro razmislite o sljedećim savjetima.

Odvojeni kreveti: zalog za miran san i vrhunski seks

Nekoć su odvojeni kreveti bili sasvim normalna stvar, a takav je način bračnog života proslavilo viktorijansko razdoblje. Dvadeseto je stoljeće opet vratilo dijeljenje postelje u modu, učinivši ga ne samo prihvatljivim, već i iznimno poželjnim. Ipak, čini se kako bi se ovaj trend u narednim desetljećima opet mogao preokrenuti, budući da sve više ljudi tvrdi da ne mogu spavati sa svojim partnerima zbog cijelog niza razloga.

Na kraju krajeva, i statistike im idu u prilog, budući da 75% stanovnika zapadnog svijeta spava nemirno (nemirno spavanje definira se kao bilo kakav poremećaj sna, od čestog buđenja pa do glasnog hrkanja), što može ostaviti vrlo nepoželjne posljedice na intimnost u vezi. Ukoliko i sami u svojoj vezi patite od sličnih problema, pokušajte s odvojenim sobama, tko zna, možda je baš to ono što je potrebno plamenu intimnosti između vas i partnera da se ponovo zapali.

Dječje sobe: odlične za klince, još bolje za roditelje

U redu, nećemo ići toliko daleko i tvrditi da roditelji svih ovih desetljeća nisu ništa naučili o odgoju djece i da je sve kao i nekoć, ali su roditelji razmaženiji. S druge strane, generacije i generacije djece sretno su odrastale bez toga da roditelji neprestano nadlijeću nad njima, promatrajući svaki njihov pokret. Za njihovu, ali i vlastitu dobrobit, ukoliko je to ikako moguće, osigurajte djeci odvojenu sobu, čak i dok su još vrlo mali.

To nipošto ne znači da svoje novorođenče trebate sprašiti u njegovu sobu i osigurati mu vremenski ograničene posjete, ali svakako biste trebali djetetu ostavljati vremena da uči biti samo, posebice kako ide starije. Mislite li da su nekadašnje obitelji sa 12 ili više djece funkcionirale na način da se svaki roditelj neprestano bavio svakim djetetom? Vrijedi napomenuti i da liječnici ne preporučuju roditeljima da spavaju u istom krevetu s malom djecom, budući da to može biti vrlo opasno za bebe.

Muške jazbine: pristup ženama zabranjen

U svom nastojanju da postigne istinsku ravnopravnost i pošalje patrijarhat u ropotarnicu povijesti, modernizacija je nekako „zaboravila" na muškarce i njihovu potrebu da se druže jedni s drugima, dalje od svojih supruga i djevojaka. S druge strane, zbog cijelog niza kulturoloških i drugih razloga, žene ipak imaju puno više takvih mjesta na raspolaganju, počevši od frizera, preko pedikera, pa sve do ženskih izlazaka.

Nekoć su muškarci imali svoje ekskluzivne klubove gdje su u miru mogli stvarati prijateljske i poslovne veze s drugim muškarcima, što je mnogima bio odličan izgovor da se malo maknu od svakodnevice bračnog života. Ako se i vaš izabranik vraća iz birtije u sitne sate s vonjem koji vas podsjeća na ekipu koja po cijele dane sjedi ispred lokalnog dućana i loče pivu, nemojte mu prigovarati, imajte razumijevanja da je to sve što jadni muškarci danas imaju.

15.09.2011. 20:12:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Internet.Zarada
    15.09.2011. 20:47
    a tko je taj viktorijo?
  2. avatar
    marig
    17.09.2011. 19:26
    u viktorijansko doba zene iz visih slojeva drustva nisu smjele uzivat u seksu vec su trebale mirno lezat i mislit na englesku. jel i to trebamo ponovo primijenit?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh