« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
LICE PRAVDE

Pet godina kasnije još uvijek ne znamo tko je ubio Anu Politkovsku

Ana Politkovska ubijena je prije pet godina, 7. listopada 2006., dok je ulazila u dizalo u stambenoj zgradi u Lesnoj ulici u Moskvi gdje je živjela. U nju je ispaljeno pet hitaca

Fotografija vijesti
Više o

Rusija

,

Vladimir Putin

,

ruska mafija

,

Ana Politkovska

Unatoč tomu što je prošlo punih pet godina otkako je ubijena poznata ruska novinarka Ana Politkovska, policija još uvijek nije uspjela naći odgovorne za ovaj zločin, piše Hina. Ruska je policija danas objavila kako ima nove indicije i osumnjičene, a protiv jednog planiraju danas podići optužnicu.

Ranije uhićeni osumnjičenici Lom-Ali Gaitukajev i Sergej Hadžikurbanov danas su prebačeni iz zatvora u Moskvu. Gaituakajev će danas na sudu biti optužen za ubojstvo Politkovske. Optužnice će biti dopunjene protiv Hadžikurbanova i Rustama Mahmudova, koji je uhićen prošlog proljeća u Čečeniji, kao i protiv dvojice njegove braće Džabraila i Ibrahima.

Negdašnji pukovnik moskovske policije Dmitrij Pavljučenkov ranije je optužen za organizaciju ubojstva oporbene novinarke Politkovske 2006. u Moskvi.

Policija je otkrila da je u srpnju 2006. Gaitukajev dobio narudžbu za ubojstvo novinarke Novaje Gazete nakon čega je sastavio skupinu kriminalaca u kojoj su bili Pavljučenkov, Gaitukajevi rođaci braća Mahmudovi i bivši moskovski policajac Hadžikurbanov.

Ana Politkovska ubijena je prije pet godina, 7. listopada 2006., dok je ulazila u dizalo u stambenoj zgradi u Lesnoj ulici u Moskvi gdje je živjela. U nju je ispaljeno pet hitaca.

U slučaju njezina ubojstva već je održano suđenje. Ibrahim i Džabrail Makhmudov, Sergej Hadžikurbanov bili su optuženi za ubojstvo Politkovske, ali ih je moskovski sud oslobodio u veljači 2009. Ruski Vrhovni sud odbacio je oslobađajuću presudu i poslao je slučaj na daljnju istragu. U međuvremenu je Hadžikurbanov osuđen na osam godina zatvora zbog iznude.

Rustam Mahmudov uhićen je u svibnju u Čečeniji, a Pavljučenkov je uhićen u kolovozu.

Ubojstvo Ane Politkovske, koja je bila poznata po svom izvještavanju o kršenju ljudskih prava u Čečeniji, snažno je odjeknulo na zapadu i mnogi su ga povezivali s Vladimirom Putinom. Međutim, neki njezini kolege iz Novaje Gazete tvrde da je teza po kojoj iza ubojstva stoji Putin potpuna besmislica te da je tipična za zapadno izvještavanje o događanjima u Rusiji.

07.10.2011. 13:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh