« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NEMA VIŠE DŽABE

Njemački ministar prometa: Uvodimo cestarinu na autoceste

Ramsauer je rekao da će uvođenje naplate cestarine osigurati da i strani vozači pridonesu financiranju njemačke cestovne mreže, za što nedostaje novčanih sredstava

Fotografija vijesti
Više o

europske autoceste

,

Njemačka

,

naplata cestarine

Uvođenje cestarina na autocestama u Njemačkoj jednostavno je neizbježno, rekao je njemački ministar prometa Peter Ramsauer iz Kršćanske socijalne unije (CSU), prenosi Hina.

Ramsauer je rekao da će uvođenje naplate cestarine osigurati da i strani vozači pridonesu financiranju njemačke cestovne mreže, za što nedostaje novčanih sredstava. Objavio je da će u sljedećih pet ili sedam godina čak četvrtina od 39 tisuća njemačkih mostova trebati obnovu.

Ramsauer za taj plan prvo namjerava dobiti potporu svoje stranke na njezinoj konferenciji ovoga vikenda, a zatim ga iznijeti saveznoj koalicijskoj vladi.

Ne isključujući mogućnost da odluka bude donesena prije 2013., ministar je istaknuo da koalicija prvo treba postići načelni konsenzus o prihvaćanju ideje prije nego li se predstave različiti modeli cestarina koji su već u razmatranju.

Iako nije želio ulaziti u detalje, Ramsauer je u razgovorima za ARD i Bild kazao da se kao moguća opcija razmatra godišnja vinjeta kakvu ima Austrija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel dosad je odlučno odbijala bilo kakvu ideju uvođenja cestarine u Njemačkoj, ali je nedavno pokazala spremnost da se o tome razgovara i da se ideja uvrsti u političku agendu, što je jasan znak, komentiraju analitičari, da ideja dobiva zamah.

Čelnik CSU-a Horst Seehofer od prije je gorljivi pristaša uvođenja cestarine, naglasivši kako većina europskih zemalja ima neki oblik sustava naplate. Spomenuvši kako bi godišnja vinjeta mogla koštati stotinjak eura, Seehorf je rekao da svaki cent prikupljen tim načinom mora otići za održavanje njemačke mreže autocesta, četvrte najveće na svijetu, nakon američke, kineske i indijske.

07.10.2011. 13:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh