« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
POLITIČKI OGRANAK IRA-E

Stranka Sinn Fein popela se na drugo mjesto u anketama

Sinn Fein, čijim je članovima sve do 1993. bilo službeno zabranjeno razgovarati s pripadnicima irskih medija, uspjeli su istisnuti Laburističku stranku na treće mjesto

Gerry Adams
Više o

Irska

,

IRA

,

Sinn Fein

Sinn Fein, nekadašnji politički ogranak IRA-e, prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja popeo se na drugo mjesto popularnosti među irskim političkim strankama, prenosi Hina.

Sinn Fein, čijim je članovima sve do 1993. bilo službeno zabranjeno razgovarati s pripadnicima irskih medija, uspjeli su istisnuti Laburističku stranku na treće mjesto, zahvaljujući oštrim napadima na mjere štednje koje su Irskoj nametnuli EU i MMF.

Sinn Fein je, smatraju analitičari, imao koristi i od kandidiranja Martina McGuinnessa, bivšega zapovjednika IRA-e i glavnog pregovarača u mirovnim pregovorima sa Sjevernom Irskom, za predsjednika Republike Irske na predstojećim izborima koji će se održati 27. listopada. McGuinness je aktualni zamjenik premijera Sjeverne Irske.

Prema rezultatima zadnjeg istraživanja koje je za Irish Times provela tvrtka Ipsos MRBI, za Sinn Fein bi danas glasovalo 18 posto birača, odnosno osam posto nego tijekom prethodnog istraživanja.

Vladajuća stranka Fine Gael premijera Ende Kennyja i dalje je najpopularnija s 35 posto podrške, iako je i to tri posto manje u odnosu na prethodnu anketu.

Laburistička stranka, članica vladajuće koalicije treća je po popularnosti, a tradicionalna Fianna Fail, koja je vladala zemljom od 1987. sve do izbora ove godine, tek je četvrta.

07.10.2011. 11:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh