« Život
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
EH, DA ...

Par loših navika koje nas uništavaju

Navike korištenja društvenih mreža, vježbanje ili ne vježbanje pa čak i način na koji hodate može i utječe na to da iz vašeg oka nestaje žar

Još vam fali samo selfie štap...
Još vam fali samo selfie štap... (Arhiva)
Više o

navike

,

loše navike

,

sjedenje

,

selfie

Svi smo mi, veći ili manji, robovi navika. A neke od njih i nisu baš najzdraviji izbor. Promijenite neke loše rutine i živjet ćete zdravije i kvalitetnije.

Depresija inače dolazi putem faktora koje ne možemo kontrolirati - smrt voljene osobe, gubitak posla ili financijske teškoće. Međutim, oni mali izbori (odluke) koje možemo kontrolirati i koje činimo svaki dan imaju snažan utjecaj na nas. Možda i više nego bi htjeli priznati. Navike korištenja društvenih mreža, vježbanje ili ne vježbanje pa čak i način na koji hodate može i utječe na to da iz vašeg oka nestaje žar. Srećom ova se ponašanja mogu promijeniti.

Hodanje

Kako se osjećamo utječe na to kako hodamo, ali vrijedi i obrnuto. Novo istraživanje potvrđuje ovu tezu. Objavljeno je u časopisu Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, a riječ je o eksperimentu u kojem su sudionici trebali hodati spuštenih ramena, pognutih i s minimalnim pokretima ruku, nakon čega su se osjećali loše i bili lošeg raspoloženja. Bili su mnogo lošijeg raspoloženja od sudionika koji su hodali energičnije i ne samo to, već su se prisjećali negativnih stvari iz života. Eto od kud depresija još može doći.

Neprestano fotografirate

Kraljice i prinčevi Instagrama, selfieja i ostalih čuda, čujte i počujte: okidajući fotografije gdje god se našle može utjecati kako se sjećate tih mjesta, ljudi ili događaja. Prema nedavno objavljenom istraživanju u časopisu Psychological Science, sudionici su trebali prošetati muzejom i fotografirati određene izloške dok su druge samo promatrali. Nakon tog procesa teže su se prisjećali onih izložaka koje su fotografirali.

Time je dokazano kako bolje pamtimo detalje koje ne fotografiramo, kao da naš mozak zna da su trajno zabilježene pa ode na kraći odmor i ne zapamti što inače bi. "Objektiv je veo koji nam pokriva pogled, a da nismo ni svjesni koliko nas ometa u gledanju i upijanju onoga što promatramo", kaže je Diedra L. Clay, doktorica psihologije s katedre za savjetovanje i psihologiju zdravlja na sveučilištu Bastyr u Kenmoreu.

Više pročitajte na portalu Genijalno.hr

07.06.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh