« Muškarci
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
MANJE LAŽU

Oženjeni muškarci su pristojniji i bolji

Laganje, agresija i nedostatak sućuti se značajno smanjuje nakon ulaska u brak, pokazuje istraživanje

Brak
Brak (Shutterstock)
Više o

brak

,

muškarci i žene

,

laganje

,

pristojnost

Oženjeni muškarci su pristojniji i bolji jer im brak pomaže da poprave ponašanje, pokazala je američka studija. Alexandra Burt i njezini kolege sa Sveučilišta u Michiganu u svom istraživanju navode da je ionako vjerojatnije da će muškarci s manje loših osobina prije ući u brak od onih drugih.

Kod muškaraca koji su pokazivali neke crte asocijalnog ponašanja, poput laganja, agresije i nedostatka sućuti, ono se značajno smanjilo nakon ulaska u brak.

U studiji predstavljenoj u prosincu u stručnom časopisu "Archives of General Psychiatry", Burt i njezini suradnici pratili su 289 parova muških blizanaca, u dobi od 17 do 20 godina, tijekom 12 godina. Više od polovice bili su identični blizanci.

Stručnjaci smatraju da se oženjenim muškarcima ponašanje popravlja jer manje vremena provode sa svojim prijateljima, a neki od oblika lošeg ponašanja, poput delikvencije ili alkoholiziranja, češće se vezuju uz grupne aktivnosti. K tome, oženjeni imaju "više toga za izgubiti" ako ih se uhvati u nekim ilegalnim aktivnostima od samaca.

U ranijim je istraživanjima dokazano da su oženjeni muškarci zdraviji od samaca.(hina/metro-portal)

07.12.2010. 12:57:19
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Social Networks
    08.12.2010. 12:58
    E pa nije Bog za dzaba izmislio brak :))
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh