« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
200 GODINA

Otvoren Oktoberfest 2010. - pivo je uvijek u modi

POGLEDAJTE GALERIJU: Bavarski festival piva otvoren je u subotu po dvjestoti put, uz točenje piva proizvedena po receptu iz davne 1810. godine

Oktoberfest 2010.
Oktoberfest 2010. (Getty Images/MWN)
Više o

pivo

,

Njemačka

,

Bavarska

,

Oktoberfest

,

München

,

Soho Hause

Odustaju li Nijemci od svojeg voljenog piva? U prvoj polovici 2010. pili su ga u najmanjim količinama u posljednjih 20 godina. Ali nada umire zadnja. Münchenski Oktoberfest danas se otvorio po 200. put i donosi puno više pivskih uzbuđenja no ikad u svjetskoj prijestolnici piva.

Njemačka pati od pivskog zamora. Između siječnja i lipnja potrošnja je opala za 4,5 posto. Stotine njemačkih pivovara će možda ove godine staviti ključ u bravu, upozorava Njemačko udruženje pivara. Čak je i München na udaru. „Pivo koje se proizvodi u Münchenu ima toliko varijacija; ima ga za svačiji ukus", rekao je Manfred Newrzella, izvršni direktor Udruženja. „Ali Njemačka stari i pored toga moramo se još boriti i sa zabranom pušenja u pubovima i restoranima. Neki su se pubovi već morali zatvoriti."

Ali Oktoberfest svima daje nadu. U tom događaju sudjeluje oko šest milijuna ljudi godišnje; Oktoberfest se globalno smatra najvećim pučkim festivalom na svijetu. Samo prošle godine oko 5,6 milijuna posjetitelja popilo je preko 6,6 milijuna litara piva. To je oko 300,000 posjetitelja manje nego godinu prije, ali je količina popijenog piva veća. „Oktoberfest je središnji događaj za müchenske pivovare", objašnjava Christoph Bohning, glasnogovornik koji radi za Paulaner Bier. „Ali nama nisu najvažnije količine. Oktoberfest je nekako više kao događaj za rad na imidžu, to je festival koji promovira legendu, kult i nasljeđe Bavarske. I činjenica da budi veliku pozornost u inozemstvu je vrlo važna za izvozni brend poput Paulanera."

Oktoberfest 2010. je, prema Bohningovim riječima, mjesto velikih marketinških potencijala za razliku od prije 30-ak godina kad su u sklopu njega postavljali samo šatori pod kojima se točilo pivo.

Bilo kako bilo, bavarski festival piva otvoren je u subotu po dvjestoti put, uz točenje piva proizvedena po receptu iz davne 1810. godine. Gradonačelnik Christian Ude službeno je otvorio 17-dnevni festival probijanjem prve pivske bačve točno u podne, što je ritual koji traje već 60 godina. Za one koji to ne znaju, Oktoberfest je pokrenut kao proslava vjenčanja bavarskog princa, kasnije kralja Ludviga prvog, s Thereseom von Sachsen-Hildburghausen 12. listopada 1810. godine. S vremenom se pretvorio u najveći pučki festival na svijetu.

Festival se od osnutka organizira u 'Theresenwieseu', ovalnom parku površine 31 hektara nazvanom u čast bavarske kraljice, na istom mjestu gdje se održala proslava njezina vjenčanja s Ludvigom.

Nakon Oktoberfesta bavarski pivari vratit će se izmišljanju novih ideja. Sada je aktualna potraga za okusom koji bi bio privlačan zaista širokim masama potrošača. Jedna od zamisli je stvaranje bezalkoholnog sportskog napitka temeljenog na okusu piva. Ali klasično pivo je i dalje piće broj jedan u Njemačkoj. Prošle godine prosječan Nijemac popio je 109,6 litara piva. To je oko 1,5 litara manje nego prije dvije godine, ali to i dalje znači da se trošila minimalno jedna flaša na dan. Međutim, Njemačka je i dalje na trećem mjestu po potrošnji, odmah iza Češke i Irske.

Zanimljivosti

Na Oktoberfestu 2009. izgubljeno je preko 4,000 predmeta uključujući 200 mobitela, 2 para štaka, 1 zubalo, vjenčani prsten.

Lokalno stanovništvo Oktoberfest smatra događajem dvojakog karaktera: tijekom dana na njemu možete vidjeti obitelji s djecom, vrtuljke i štandove sa slatkišima. Navečer se, kako kaže Carola Hagler iz Münchena, inače majka dvoje djece, sve pretvara u gužvu, atmosfera postaje napeta, sve je puno pijanaca.

Pivovare se nadaju da će Oktoberfest koji ove godine broji 200 godina postojanja zabilježiti najveći broj posjetitelja u svojoj povijesti.

Oktoberfest njemački za početnike:

Bier - pivo

Brathendl - pečena piletina

Bratwurst - kobasica

Schweinshaxen - svinjska koljenica (jako popularna u Bavarskoj)

Dirndl - tradicionalna odjeća koju nose bavarske žene

Lederhosen - kožne hlače, ali toliko karakteristične za Njemačku da se isti naziv uz sitne fonetske varijacije koristi u drugim jezicima

Piše: Elisabeth Braw/MWN, Metro portal
18.09.2010. 16:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh