« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
VELIKO ISTRAŽIVANJE

Otkrivena tajna kretanja pasa

Čivava teška 2 kg i doga teška 80 kg kreću se vrlo slično, a ni nakon desetaka tisuća godina neće se promijeniti osnovna obilježja pasa

Otkrivena tajna kretanja pasa
Otkrivena tajna kretanja pasa (Shutterstock)
Više o

psi

,

pas

Iako je pas tisućama godina vjeran čovjekov prijatelj, veliko istraživanje njemačkih zoologa ipak je donijelo iznenađujuće rezultate o kretanju tih životinja. Martin Fischer i njegova ekipa na njemačkom sveučilištu Jena snimili su ukupno 327 pasa koji su hodali po pokretnoj traci pomoću brzih 3D kamera kako bi ulovili tajnu psećeg kretanja i vidjeli postoji li razlika u kretanju među pasminama.

"Usporedili smo kretanje čivave teške 2 kg i doge od 80 kg i vidjeli da im je kretanje jako slično", rekao je Fischer koji proučava kretanje životinja dva desetljeća. Fischer vjeruje da su rezultati istraživanja toliko novi da će brojne veterinarske knjige morati unijeti preinake.

>> Popularne kućne biljke i cvijeće mogu biti opasni za pse i mačke

"Razlike između 10 doga su vjerojatno veće od općenitih razlika između doge i čivave. To znači da možemo isključiti težinu kao faktor koji utječe na kretanje", rekao je profesor koji vodi Institut sistematske zoologije i evolucijske biologije tog sveučilišta. "To znači da se uzgojem mogu promijeniti veličina i dužina nogu kod pasa, ali ni nakon desetaka tisuća godina neće se promijeniti osnovna obilježja", dodao je.

Istraživači su otkrili da veličina nogu pasa zadržava iste proporcije u odnosu na njegovo tijelo bez obzira na pasminu ili izgled. Nakon 30.000 godina udomaćenja pasa, moguće je uzgojiti pasminu s kraćim ili dužim nogama, ali im proporcije udova ostaju iste.

>> Psi mogu nanjušiti rak kod ljudi

Fischer se nada da će spoznaje studije dovesti do promjena u liječenju životinja jer jasno dokazuju veću povezanost između lopatične kosti i noge. Smatra da pseće prednje noge počinju s lopatičnom kosti, a ne s gornjim dijelom noge kako se trenutno misli. Nadalje, kretanje pasa ovisi samo jednom trećinom o zglobovima u nogama, a s dvije trećine o lopatičnoj kosti, tvrdi Fischer.

Objašnjenje kretanja pasa zanima ne samo zoologe, uzgajivače i veterinare već i inženjere. Jedna druga skupina na Jena sveučilištu koja proučava kretanje pasa kojima je amputirana noga otkrila je da postoji nekoliko tipova kompenzacije. To istraživanje dijelom ulazi u veliki europski projekt boljeg razmijevanja kretanja i izrade robota koji će moći bolje svladavati prepreke. (hina/metro-portal)

04.10.2010. 13:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh