« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SMRT GONIČIMA ROBOVA

Odlike idealnog šefa o kakvom sanja svaki zaposlenik - usvojite ih

Ako ste te sreće da ste napredovali do mjesta nadređenog dojučerašnjim ravnopravnim kolegama, važno je da pripazite na nekoliko stvari

Koje su odlike idealnog nadređenog?
Koje su odlike idealnog nadređenog? (Shutterstock)
Više o

posao

,

SEF

,

zaposlenici

,

nadređeni

Biti šef, nadređeni, glavni, rukovodeći u tvrtci nije nimalo lagan posao. Međutim, prelazak s pozicije člana tima na mjesto vođe tima još je teže. Uostalom, tko još može očekivati da će ga dojučerašnji ravnopravni kolegi prihvatiti kao svojeg nadređenog preko noći? Pucanje bičem i davanje naredbi priskrbit će vam samo titulu goniča robova, a ako želite da sve funkcionira kao podmazano, nipošto ne želite biti taj gonič. Kako onda početi davati naređenja nakon što ste ih donedavno primali? Kako natjerati suradnike i podređene da vas poštuju i da priznaju vaš autoritet? Pokušajte ovako:

Slušajte suradnike. Možda i jeste uvijek u pravu, ali nije loše osluškivati i povratne informacije. Držite komunikacijske kanale otvorenima. Dopustite nadređenima da vas uvijek kontaktiraju u slučaju potrebe. Budite dostupni (pod uvjetom da niste iznimno zauzeti, naravno). Neka vaši radnici znaju da ste tu, da ste susretljivi, fleksibilni koliko je to moguće i da ćete im u slučaju potrebe ponuditi alternativna rješenja određenih zadataka.

Zavadi pa vladaj nije uvijek dobra strategija. Natjecateljski duh je svugdje zastupljen. Vaš posao je da ga držite u zdravim granicama u svakom trenutku. Promovirajte i potičite jedinstvo. Naglašavajte važnost timskog rada. Gušite tračeve ispriječite zabadanje noža u leđa između vaših radnika. Dok hvalite jednog radnika, ne smijete ponižavati i omalovažavati drugog. Uvijek identificirajte kod svakoga i ono što je dobro i ono što treba popraviti.

Poticaja nikad dosta. Zadovoljstvo samim poslom je iznimno rijetko i na kraju krajeva ne predstavlja uvijek dobar poticaj. Zato svojim timovima ili timu postavite određene izazove i obećajte 'nagradu' onome tko ih ispuni.

Ne preuzimajte zasluge ako nisu vaše. Kad je ispod vas nekoliko radnika, iznimno je lako narediti im da obave sav posao a da vi preuzmete zasluge za nj. To bi bilo nemoralno i potpuno pogrešno. Zato akd vaš tim odradi određeni posao ili obavi zadatak potrudite se da vaši nadređeni znaju tko je sve sudjelovao i na koji način. Isto tako zahvalite se ponaosob svoji podređenima za sav trud. Na taj način nitko neće biti oštećen. Isto tako, potrudite se da one koji se ističu pohvalite pred vašim nadređenima kako bi se i njima pružila prilika za napredovanje.

Odredite pravila i pridržavajte ih se. Lako je odrediti pravila. Teško je držati ih se. Ako vaši podređeni to ne čine, dajte im vlastiti primjer. Ako ne želite da vam radnici kasne na posao, i vi budite u uredu na vrijeme. Isto tako, ako se posao završi nekoliko minuta do pola sata ranije, nema potrebe da radnike i dalje zadržavate na radnom mjestu. Ako odredite pravila kojih se ni vi ne pridržavate, nema šanse da će ih se pridržavati i ostali. Ako neko pravilo ni vi ne možete poštovati, možda biste ga trebali promijeniti.

04.10.2010. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh