« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
HEMOPRESIN

Otkrivena supstanca koja će vas spriječiti da jedete iz užitka

Znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru pronašli su prirodnu kemikaliju koja neutralizira osjećaj gladi čime se otvaraju mogućnosti za stvaranje novih lijekova za prevenciju pretilosti

fast food brza hrana pretilost
fast food brza hrana pretilost (Shutterstock)
Više o

hrana

,

pretilost

,

debljina

,

glad

,

mršavljenje

,

jedenje

,

potres u Banja Luci

,

fuš

,

Superhiks

,

ska punk

Britanski znanstvenici su otkrili supstancu koja se prirodno javlja u našem tijelu a koja gasi apetit. Tim otkrićem mogao bi se utrti put za stvaranje novih vrsta lijekova i sredstava za dijetu uz pomoć kojih bi se sprječavala pretilost i lakše skidali kilogrami. Bit svega je sprječavanje konzumacije hrane iz zadovoljstva, ali ne i zbog gladi. Osim toga, novi lijekovi bi se mogli upotrijebiti i u slučajevima alkoholizma i drogiranja, napominju znanstvenici sa Sveučilišta Manchester.

>> Liječnici na pragu otkrića lijeka protiv debljine

Kemikalija se zove hemopresin i djeluje na centre za nagrađivanje u mozgu koji se aktiviraju svaki put kad uživamo u dobrom zalogaju ili cigareti. Sintetički proizvod pod nazivom Rimonabant proizveden je još prije šest godina i koristio se za neutraliziranje osjećaja glad i spadao je među najbolja sredstva protiv pretilosti. Nažalost, pokazalo se da potiče depresiju i suicidalne misli pa je povučen s tržišta.

>> Lijek protiv debljine GSK-a odsad bez liječničkog recepta

Međutim, trebamo biti optimistični ako je suditi po riječima dr. Garrona Dodda, koautora istraživanja čiji su rezultati nedavno objavljeni u znanstvenom časopisu Journal of Neuroscience. On smatra da hemopresin koji se javlja u prirodnom obliku može potisnuti osjećaj gladi bez ikakvih nuspojava.

>> Lijek za mršavljenje Reductil povučen s tržišta zbog ozbiljnih nuspojava

Istraživanje je, kao i većina drugih, zasad obavljeno samo nad miševima koji su uz pomoć hemopresina manje jeli. Kemikalija nije imala nikakvog negativnog utjecaja na njihovo ponašanje. Jedino su se više čistili i češali nego inače. Dr. Dodd je najavio daljnja istraživanja priznavši kako je još rano da se saznanja primijene na ljudima. Otkrića bi dakle, mogla dovesti do stvaranja medikamenta koji bi potaknuo mozak da 'naredi' stvaranja više hemopresina i time spriječi konzumiranje hrane iz užitka. Ali za to je potrebno sačekati da prođe još neko vrijeme.

05.07.2010. 09:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh