« Život
objavljeno prije 14 godina
RALJE

Otkriven fosil morskog čudovišta sa zubima od 35 cm

Znanstvenici su otkrili novu vrstu ubojitog kita ulješure koji je plivao svjetskim morima prije 12 milijuna godina

klikni za povećanje
klikni za povećanje
Više o

fosil

,

ulješura

,

hrvatski vojnik

,

Mladen Obradović

Fosilizirana lubanja i vilica gigantske životinje, koja je bila dugačka 13 metara, s glavom od 10 metara, pronađena je u Peruu. Pretpostavlja se kako je biće napadalo druge kitove s obzirom da je imalo zube od 35 cm.

Kit po imenu Leviathan Melvillei, nazvan je prema književniku Hermanu Melvillu, autoru romana ˝Moby Dick˝, a magazin ˝Nature˝ navodi kako je riječ o najvećem fosilu kita ulješure ikad pronađenom.  

>> Čudovišni trometarski crvi s morskog dna

U smislu veličine i izgleda, podosta bi nalikovao modernim kitovima, no Leviathan je bio agresivni predator. I dok današnji kitovi imaju velika usta, ali relativno male zube koji su ograničeni na donju čeljust, te se hrane usisavanjem.

Dr. Oliver Lambert iz Nacionalnog povijesnog muzeja u Parizu, objašnjava kako je životinja imala velike zube na obje strane vilice, što značilo golem ugriz s kojim je mogla ubiti i plijen dugačak do 8 metara. ˝Na neki način, radilo se o morskom čudovištu. Zanimljivo je napomenuti kako je u isto vrijeme živio i morski pas od 15 metara. Moguće je da su se dvije životinje borile oko plijena.˝

01.07.2010. 09:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh