« Život
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
STRAH I TREPET

Najopasnije ulične bande na svijetu

Pod svojom konrtolom imaju čitave gradove, a milijune zarađuju prostitucijom, drogom i oružjem

Gang bande
Gang bande (Getty Images)
Više o

hells angels

,

droga

,

ulično nasilje

,

opasnost

,

ulične bande

,

Kup kralja

,

kako obojati jaja

,

ideje za uskršnja jaja

,

uskrsno radno vrijeme

Bande ne vladaju samo pojedinim kvartovima već nerijetko imaju i velike dijelove države pod svojom kontrolom, poput južne provincije Meksika u kojoj glavnu riječ vodi "Mara Salvatrucha". Po Africi pak strah i trepet širi 90.000 članova bande Mungiki, dok u Los Angelesu i Rio de Janeiru postoje bande s gotovo vojničkim ustrojem i mafijaškom pozadinom koje kontroliraju tržište droge.

Mungiki
Banda koja hara Kenijom najutjecajnija je u Nairobiju, a oko 90.000 članova koji kontroliraju niz kvartova optužuje se za ubojstva, ucjene, pljačke, šverc i prostituciju. Vlada ju je 2002. stavila van zakona što nije spriječilo njeno širenje i krvave sukobe s policijom. Članovi Mungikija navodno su prošle godini skinuli skalpove 24 osoba jednog naselja nakon što su one pokušale pružati otpor bandi. Zanimljivo je da je banda nastala 70-ih godina s ciljem borbe protiv korupcije i pružanja pomoći siromašnom stanovništvu. No, motivi su se ubrzo promijenili...

CripsBloods i Crips
Poznati reper Jayceon Terrell Taylor "The Game" član je bande Bloods koja je u Los Angelesu u krvavom sukobu sa Snoop Dogovom bandom Crips. Iako su reperi i dalje službeni članovi svojih skupina, nasilnu prošlost su u međuvremenu ostavili iza sebe.

Uz redovite međusobne sukobe, Bloods i Crips poznati su po švercu oružja i droge, a imaju i niz podskupina (oko 200) koje su prisutne diljem SAD-a.

Mara Salvatrucha
Poznata i pod skraćenicom MS 13, Mara Salvatrucha je najveća banda na svijetu. Osnovana je u SAD-u kako bi zaštitila imigrante koji su došli iz Latinske Amerike, ali se u međuvremenu proširila po cijelom kontinentu. Članove koji odluče istupiti iz bande kažnjava se smrću, a pretpostavlja se da joj pripada oko 100.000 poklonika koji novac zarađuju prostitucijom, drogom, oružjem i trgovinom ljudima. Broj 13 označava 13. ulicu u Los Angelesu gdje je banda osnovana, a novi članovi moraju proći stravičan ispit zrelosti - trpjeti 13-sekundno cipelarenje i premlaćivanje.

Hells AngelsHells Angels
Osnovan 1948. u Kaliforniji, motoklub se u međuvremenu proširio po cijelom svijetu pa tako ima ogranak i u Hrvatskoj. Povezuje ih se sa svodništvom i kamatarenjem, većinom su bijelci i odgovorni su za brojne nerede.

>>"Hells Angels" pravili probleme na susretu bikera, 13 uhićenih

Comando Vermelho
Najbrojnija banda u Rio de Janeiru kontrolira oko 40% lokalnog tržišta droge. Banda je nastala 70-ih u brazilskim zatvorima, a često se sukobljava s policijom i suparničkim skupinama. Ima gotovo 100% moć nad favelama, divljim brazilskim naseljima.

01.07.2010. 11:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh