« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
GASTRO VODIČ

Otkrijte specijalitete indijske kuhinje

SLIKE - Indija je poznata po odličnoj kuhinji; ulična hrana je ukusna, topla i jeftina, svaka regija je posebna

Indijski specijaliteti
Indijski specijaliteti (MWN/Getty Images)
Više o

curry

,

začini

,

gastro vodič

,

indijska hrana

,

indijska kuhinja

Golema zemlja ima veliku kulinarsku baštinu. Indijska hrana koja je popularna na zapadu uglavnom dolazi sa sjevera zemlje, iako specijalitete i na stotine ukusnih zalogajnica možemo pronaći po cijeloj Indiji, od sjevera do juga, od istoka do zapada.

Specifičan okus indijskih jela temelji se na mješavini tumerice, korijandera i kima. Svi ostali sastojci samo su ukusan dodatak. Hrana je općenito nešto 'teža' na sjeveru - na jugu zemlje se umjesto mesa i kruha više koriste riba i riža.

Ukoliko vam se pruži prilika za putovanje po Indiji, svakako posjetite tržnicu. Najpoznatija je tržnica Khari Baoli u Delhiju. Jela u restoranima i zalogajnicama tradicionalno se serviraju na metalnom pladnju (thali) na kojem se nalaze manje posude s rižom, kruhom, mesom,...

Indijski specijaliteti:

Goanski curry od ribe
Svježa riba pripremljena u umaku od čilija, anisa, cimeta, tamarinde, muškatnog oraščića, kokume (slatko-kiselo suho voće) i kokosovog mlijeka.

Kruh
Indijci svoje curryje obavezno jedu s kruhom, a postoje doslovno na stotine vrsta kruha. Indijski kruh uglavnom ne sadrži kvasac te je napravljen od pšeničnog brašna i začina. Svakako probajte chapati roti i paratha.

Dal
Među najpoznatijim indijskim izvoznim proizvodima. Dal se priprema od leće, mahuna, graha ili graška. Svaka regija ima svoj način pripreme tako da postoji niz varijacija. Jede se s roti ili chapti kruhom.

Biriyani
Pržena riža sa suhim voćem, orašastim plodovima i aromatičnim začinima poput šafrana.

Ulična hrana
Ulična hrana u Indiji je gastro putovanje za sebe. Hrana je topla, priprema se pred očima gosta, a jačina začina prilagođava se individualnim željama. Posebno se preporučuju samosa, jalebi (na slici), kachori, pav bhaji i tikki.

Piše: Emma E Forrest, Metro World News
11.09.2012. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh