Otkrijte specijalitete indijske kuhinje
SLIKE - Indija je poznata po odličnoj kuhinji; ulična hrana je ukusna, topla i jeftina, svaka regija je posebna
Golema zemlja ima veliku kulinarsku baštinu. Indijska hrana koja je popularna na zapadu uglavnom dolazi sa sjevera zemlje, iako specijalitete i na stotine ukusnih zalogajnica možemo pronaći po cijeloj Indiji, od sjevera do juga, od istoka do zapada.
Specifičan okus indijskih jela temelji se na mješavini tumerice, korijandera i kima. Svi ostali sastojci samo su ukusan dodatak. Hrana je općenito nešto 'teža' na sjeveru - na jugu zemlje se umjesto mesa i kruha više koriste riba i riža.
Ukoliko vam se pruži prilika za putovanje po Indiji, svakako posjetite tržnicu. Najpoznatija je tržnica Khari Baoli u Delhiju. Jela u restoranima i zalogajnicama tradicionalno se serviraju na metalnom pladnju (thali) na kojem se nalaze manje posude s rižom, kruhom, mesom,...
Indijski specijaliteti:
Goanski curry od ribe
Svježa riba pripremljena u umaku od čilija, anisa, cimeta, tamarinde, muškatnog oraščića, kokume (slatko-kiselo suho voće) i kokosovog mlijeka.
Kruh
Indijci svoje curryje obavezno jedu s kruhom, a postoje doslovno na stotine vrsta kruha. Indijski kruh uglavnom ne sadrži kvasac te je napravljen od pšeničnog brašna i začina. Svakako probajte chapati roti i paratha.
Dal
Među najpoznatijim indijskim izvoznim proizvodima. Dal se priprema od leće, mahuna, graha ili graška. Svaka regija ima svoj način pripreme tako da postoji niz varijacija. Jede se s roti ili chapti kruhom.
Biriyani
Pržena riža sa suhim voćem, orašastim plodovima i aromatičnim začinima poput šafrana.
Ulična hrana
Ulična hrana u Indiji je gastro putovanje za sebe. Hrana je topla, priprema se pred očima gosta, a jačina začina prilagođava se individualnim željama. Posebno se preporučuju samosa, jalebi (na slici), kachori, pav bhaji i tikki.
Novi komentar