« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
MLJAC

Kako nahraniti zahtjevne goste

Sve više ljudi ima problema s glutenom i laktozom, a vegetarijanaci također imaju neke zahtjeve na koje je lako zaboraviti

Ručak ili večera s gostima može se pretvoriti u noćnu moru
Ručak ili večera s gostima može se pretvoriti u noćnu moru (MWN)
Više o

laktoza

,

bezglutenska prehrana

,

recepti

,

rižoto

,

njoki

,

najbolji recepti

,

vegetarijanska kuhinja

,

vegetarijanski recepti

,

recepti bez glutena

,

recepti bez laktoze

,

povrtna juha

Proveli ste dan kuhajući slasnu pečenku i razne priloge, no u zadnji ste se trenutak sjetili da vam je najbolja frendica prešla u vegetarijance, a dečko joj ne podnosi laktozu ...

Jedna od najpoznatijih blogerica o hrani Beatrice Peltre, poznata kao La Tartine Gourmande, dat će vam par ideja kako zadovoljiti i najzahtjevnije goste na večeri.

Vegetarijanski recept: Rižoto od graška s bosiljkom i limunom

Sastojci:

Rižoto s graškom5 šalica juhe od povrća

1.5 žlica putra

2 žlice maslinovog ulja

1 grančica limunske trave

1 poriluk, samo bijeli dio, fino narezan

1 lučica, fino narezana

1 češanj češnjaka, zdrobljen

sok od jednog limuna

1.5 šalica riže

1/4 šalice vermuta ili suhog bijelog vina

2 šalice graška, svježeg ili smrznutog

1/2 šalice parmezana, najbolje svježe naribanog

2 žlice milerama

10 listova bosiljka, fino nasjeckanih

1 žlica listova peršina, fino nasjeckanih

Priprema:

  1. Zagrijte juhu i stavite je sa strane. Rastopite putar u velikoj vatrostalnoj zdjeli, dodajte maslinovo ulje i kad se zagrije, dodajte limunsku travu, poriluk i lučicu. Kuhajte par minuta da omekša, uz lagano miješanje.

  2. Dodajte češnjak i sok limuna, kuhajte još minutu pa pojačajte vatru i dodajte rižu. Sve dobro miješajte 1 minutu, pa dodajte vermut ili vino. Kuhajte dok riža sve ne upije, miješajući. Dodajte po jednu šalicu juhe uz miješanje, pa kad riža upije tekućinu dodajte novu. Kad vam je ostalo samo još pola šalice juhe, dodajte grašak i kuhajte sve dok riža ne bude al dente.

  3. Umiješajte sir, vrhnje i bilje. Skinite s vatre, pokrijte i ostavite dvije minute. Iscijedite još jedan limun i ponovno promiješajte. Servirajte lagano pošpricano maslinovim uljem.

Osobe koje ne podnose gluten: Povrtna juha s uljem od tartufa

Sastojci:

Povrtna juhamaslinovo ulje

1/4 fino nasjeckanog crvenog luka

1 poriluk, samo bijeli dio, fino nasjeckan

2 stabljike timijana

1 žličica korijandera

2 češnja češnjaka, fino nasjeckana

1 žličica paste od sušenih rajčica

1 rajčica, oguljena i zgnječena

1 veliki slatki krumpir, oguljen i zgnječen

1 pastrnjak, oguljen i zgnječen

2 male repe, oguljene i zgnječene

Preljev:

mileram

1/2 šalice fino zgnječenog crvenog kurija

izmrvljen kozji sir

svježi peršin

ulje od bijelog tartufa

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli ugrijte 2 žlice maslinovog ulja na umjerenoj vatri. Kad se zagrije, dodajte luk, poriluk, timijan i korijander. Kuhajte tri minute dok luk i poriluk omekšaju.

  2. Dodajte češnjak i kuhajte još minutu. Umiješajte pastu od sušene rajčice i svježu rajčicu i kuhajte još dvije minute. Dodajte ostalo povrće, lovorov list, šećer i vodu. Začinite solju i paprom, pustite da provrije i poklopite. Kuhajte 20 minuta, zatim izvadite lovorov list i timijan. Prelijte juhu u multipraktik i miksajte dok ne postane jednolična masa.

  3. Za preljev ugrijte žlicu maslinovog ulja u tavi na umjerenoj vatri. Kad se ugrije, dodajte zgnječeni kuri i začinite solju i paprom. Kuhajte 5-6 minuta dok sve ne omekša. Servirajte juhu u velikoj zdjeli i dodajte mileram, sir, peršin i ulje od tartufa.


Osobe koje ne podnose laktozu: Njoki od cikle i krumpira s lješnjacima

Sastojci:

Njoki od cikle i krumpira1/2 kilograma kuhane cikle, oguljene i zgnječene

kilogram krumpira

sol, papar

1 žliča maslinovog ulja

1/3 šalice + 1 žlica smeđeg ili bijelog rižinog brašna

1/3 šalice škroba od krumpira

2 žlice kukuruznog škroba

2 žlice mljevenih lješnjaka

1 jaje

pečeni lješnjaci, oguljeni i grubo nasjeckani

listovi svježeg špinata

Priprema:

  1. Skuhajte krumpir u komadu u slanoj vodi, ostavite ga da se ohladi, zatim ga ogulite i zgnječite.

  2. Na čistoj ravnoj površini rasporedite gnječeni krumpir, dodajte jaje, maslinovo ulje, soli, škrob od krumpira i kukuruza, mljevene lješnjake te kuhanu ciklu i mijesite dok ne dobijete ravnomjernu masu koja se ne lijepi za prste.

  3. Razvaljajte tijesto u duguljaste ravne kobasice, narežite na komade i kuhajte u vreloj slanoj vodi dok njoki ne isplivaju na površinu.

  4. Servirajte toplo, prelijte s malo maslinovog ulja, pečenim lješnjacima i svježim listovima špinata

Piše: Romina McGuinness/MWN
08.09.2012. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh