Superhrana: tamarinda
Plodovi stabla tamarinda koriste se u kuhanju i liječenju; bogati su vitaminima i mineralima te pomažu u prevenciji bolesti

Tamarinda (MWN)
Tamarinda je drvo koje potječe iz Afrike, odakle se preko Indije proširilo po većem dijelu Azije. Stablo doseže veličinu od 12 do 18 metara, ima zimzelene listove i plodove slatko-kiselog okusa koji se mogu konzumirati sirovi ili kuhani.
Plodovi pomažu kod probavnih problema i odličan su izvor vlakana. Sadrže velike količine vitamina C čime jačaju imunološki sustav, pomažu u prevenciji bolesti i suzbijanju povišenu tjelesnu temperaturu.
Voće je bogato kalijem i magnezijem te djeluje kao prirodan antioksidant, a istraživanja pokazuju da ujedno štiti od raka. Osušeni plodovi ujedno se koriste kao začin u indijskoj i tajlandskoj kuhinji.
23.09.2010. 15:10:57
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar