« Kazalište
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
PREMIJERE U OŽUJKU

Osam premijera u hrvatskim narodnim kazalištima

Među premijernim predstavama bit će tri komedije, dva baleta i dvije drame te jedna opera.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar, CROPIX)
Više o

Metoda

,

HNK

,

kazališne premijere

,

premijere u ožujku

,

Hrvatsko narodno kazalište

,

La Traviata

,

Amy's View

,

Različita mišljenja

,

Crnac

,

Razloga 4

,

Bajadera

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci 12. ožujka premijerno će izvesti Verdijevu operu "La Traviata", pod ravnanjem Nikša Bareze, a u režiji Janusza Kice, kojemu je to prva režija opere u Hrvatskoj. U ulozi Violette nastupit će Margareta Klobučar.

Talijanska drama tog kazališta izvest će 24. ožujka u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku premijeru predstave "Amy's View/Različita mišljenja" Davida Harea, u režiji Neve Rošić. U toj "hit komediji slatko-gorka okusa" iz 1997. glume Elvia Nacinovich i Elena Brumini.

Hrvatska drama riječkog HNK za 28. ožujka pripremaju praizvedbu romana "Crnac" Tatjane Gromače, u režiji slovenskog redatelja Tomija Janežiča. Dramatizaciju romana napravila je Magdalena Lupi, a uz članove ansambla kazališta, glume Bojan Navojec i Jelena Lopatić.

Balet HNK u Zagrebu izvest će 27. ožujka praizvedbu baleta "Razloga 4" rumunjskog koreografa Edwarda Cluga, na glazbu Milka Lazara. Clug je svestrani suvremeni autor uspješnih i popularnih baletnih predstava ("Amadeus", "Solo za dva stola", "Bachelorette", "One"), a to je njegov prvi projekt napravljen baš za zagrebački baletni ansambl.

Splitski HNK najavljuje za 13. ožujka premijeru baleta u tri čina "Bajadera" Ludwiga Minkusa, koji će po klasičnoj koreografiji Mariusa Petipe koreografirat Valentina Ganibalova. Predstava je postavljena u staru Indiju, a okosnicu čini nesretna ljubav dvorske plesačice (bajadere) Nikiye i ratnika Solora.

Ansambl tog kazališta premijerno će u Gradskom kazalištu lutaka 14. ožujka izvesti predstavu "Metoda" katalonskog dramatičara Jordija Galcerana (koja će pretpremijeru imati 9. ožujka u Šibenskom kazalištu). Redatelj predstave koja "tematizira poljuljane identitete" je Želimir Mesarić, a u glavnim ulogama su Bruna Bebić Tudor, Elvis Bošnjak, Ante Čedo Martinić, Nenad Srdelić.

Osječki HNK će 6. ožujka imati premijeru komedije "Pidžama za šestero" Marca Camolettija, u režiji Roberta Raponje. Riječ je o djelu koje ima elemente bulevarske farse, a glume Tatjana Bertok-Zupković, Tomislav Martić i drugi.

Još jednu premijernu komediju priređuje varaždinski HNK. Na podrumskoj sceni "Zvonimir Rogoz" 9. ožujka izvest će obiteljsku duokomediju "Volim Njofru" Milana Grgića, u režiji Stojana Matavulja, koji uz Mirelu Brekalo izvodi predstavu. To je Grgićevo djelo nakon praizvedbe 1982. u Zagrebu doživjelo veliki uspjeh, i s Ivom Serdarom u glavnoj ulozi, bila je izvedena petstotinjak puta. (hina/metro-portal)

03.03.2009. 15:17:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh