« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
PROTIV NAPETOSTI

Orasi smanjuju krvni tlak

Osim što snižavaju razinu kolesterola u krvi, orasi smanjuju i krvni tlak u stresnim i napetim situacijama

Orasi smanjuju krvni tlak
Orasi smanjuju krvni tlak (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

krvni tlak

,

kolesterol

,

orasi

,

orah

Orasi pomažu u smanjenju krvnog tlaka, kao i u borbi sa stresom, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika objavljeno u Journal of the American College of Nutrition. Osobe koje su jele orahe u razdoblju od tri tjedna imale su niži krvni tlak u stresnim situacijama.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja koristili tri dijete - jednu s orasima, drugu s orasima i orahovim uljem i treću s orasima i lanenim uljem. Nakon svake od tri dijete ispitanici su trebali održali trominutni govor ili staviti stopalo u hladnu vodu jer obje radnje tijelo čine napetim i stresnim. Prosječni dijastolički tlak je značajno smanjen kod onih koji su konzumirali orahe i orahovo ulje.

Laneno ulje u kombinaciji s orasima nije malo utjecaja na krvni tlak, ali je pomoglo u stvaranju antiupalnog efekta u arterijama, što bi pak moglo značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti.

"Ovo je prvo istraživanje u kojem je dokazano da orasi smanjuju krvni tlak tijekom stresnih i napetih situacija", kaže je prof. Sheila West s Državnog sveučilišta Pennsylvania i dodaje kako se ovi rezultati poklapaju s nekoliko prethodnih istraživanja i pokazuju da orasi mogu smanjiti razinu kolesterola i krvni tlak.

05.10.2010. 09:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh