« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ZDRAVLJE

Orašasti plodovi povoljno utječu na smanjenje razine kolesterola

Istraživanja pokazuju da je to voće bogato biljnim proteinima te antioksidansima koji pomažu pri smanjenju razine LDL-a

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

kolesterol

,

razina kolesterola

,

Humanitarni Phazer Lazer party

,

DJ Marmat

,

DJ Mirza

U Archives od Internal Medicine objavljena je analiza rezultata prvih 25 kliničkih pokusa koji pokazuju da je uživanje u orasima, bademima i lješnjacima povezano s poboljšanjem razine kolesterola.

To voće u ljuski bogato je biljnim proteinima, posebno masnim nezasićenim kiselinama, vlaknima, mineralima, vitaminima i drugim komponentama poput antioksidansa, ističu autori te studije. "U zadnje vrijeme potrošnja tog voća istražuje se zbog njegove sposobnosti da smanji kolesterol u krvi pa time i opasnost od kardiovaskularnih bolesti", objašnjava Joan Sabate sa Sveučilišta Loma Linda u Kaliforniji.

Ona je analizirala podatke 25 kliničkih ispitivanja potrošnje te namirnice provedenih u sedam zemalja u kojima je sudjelovalo 583 muškaraca i žena koji imaju povišene ili smanjene razine kolesterola. Ispitivanja su uspoređivala kontrolnu skupinu sudionika s drugom koja je trošila izvjesne količine oraha, badema i drugih sličnih proizvoda. Nijedan ispitanik nije uzimao lijekove za smanjenje kolesterola, poput statina.

Sudionici su trošili prosječno 67 grama badema, oraha ili drugog voća slične ljuske dnevno, što je povezano sa smanjenjem od 5,1 posto prosječno ukupne razine kolesterola. Njihova stopa kolesterola LDL (lipoproteini slabe gustoće), zvanog "loš kolesterol", smanjila se za 7,4 posto u prosjeku dok je "dobar" kolesterol ili HDL (lipoproteini visoke gustoće) porastao za 8,3 posto. (hina/metro-portal)

11.05.2010. 13:57:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh