« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Oprez: voćni sokovi i lijekovi ne idu zajedno

Kada se uzimaju s voćnim sokovima, lijekovi su znatno manje efikasni

Fotografija vijesti
Više o

lijekovi

,

voćni sokovi

,

Američko kemijsko društvo

Uzimanje lijekova s voćnim sokovima znatno umanjuje njihovu efikasnost, objavili su znanstvenici iz Američkog kemijskog društva.

‘Krivac’ za to su, izgleda, flavonoidi, inače vrlo korisni za zdravlje, ali koji u ovom slučaju blokiraju enzime u organizmu zadužene za apsorpciju u vodi otopivih tvari iz želuca u krvotok. Flavonoidi su spojevi prisutni u mnogim vrstama voća i povrća te imaju izražena antioksidativna svojstva. Kanadski stručnjak dr. David Bailey sa Sveučilišta  Zapadnog Ontarija i njegov tim zasad su otkrili negativan efekt sokova od grejpfruta, naranče i jabuke, kao i konzumiranja svježih plodova tog voća.
Budući da su flavonoidi vrlo raširen sastojak i voća i povrća, vjerojatno je da na apsorpciju lijekova ne djeluju loše samo tri vrste soka koje su Kanađani testirali. Grupa dr. Baileya  je prva, još prije dva desetljeća, upozorila da sok od grejpfruta povećava koncentraciju nekih medikamenata u krvi do potencijalno toksičnih vrijednosti, time što blokira njihovu razgradnju.

Otad je ustanovljeno da se ta opasnost od soka grejpfruta odnosi na gotovo 50 lijekova. Najnovije istraživanje demonstriralo je suprotni efekat soka grejpfruta na apsorpciju nekih lijekova. Primjerice, kada bi antialergen feksofenadin bio uzet s čašom soka od grejpfruta, nivo medikamenta koji bi dospio u krvotok bivao bi upola manji.

Krivci za ‘nekompatibilnost’ voćnih sokova i lijekova su flavonoidi, inače vrlo korisni spojevi u voću i povrću. Oni blokiraju enzime zadužene za apsorpciju u vodi otopivih tvari iz želuca u krvotok.

Dosad su slični rezultati ustanovljeni i kod konzumiranja ciklosporina (lijeka koji se koristi za sprečavanje odbacivanja presađenog organa), etopozida (lijeka protiv raka) kao i nekih betablokatora korištenih za liječenje visokog krvnog tlaka i srčanih oboljenja.

Utvrđeno je i negativno djelovanje voćnog soka na apsorpciju nekih antibiotika. Dr. Bailey smatra da je to samo ‘vrh ledenog brijega’ i da će se sigurno otkriti još mnogi lijekovi kojima ne prija ‘društvo’ voćnog soka. On vjeruje da se to odnosi i na mnoge vitamine korištene u formi dodataka prehrani, koji sve više ulaze u uporabu.

Dr. Bailey naglašava da se najbolji efekt postiže kada se lijek popije s čašom obične vode na prazan želudac, osim ako liječnik savjetuje drugačije ili ukoliko u uputi piše da se lijek mora piti nakon obroka. Utješno je da negativan efekat voćnih sokova na apsorpciju lijekova traje najviše četiri sata, tako da se ipak može naći vrijeme za bezbrižno konzumiranje sokova.   (METRO)

28.08.2008. 21:38:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh