« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
HI TECH CURE

Održan inauguracijski Girl Geek Dinners Zagreb

Girl Geek Dinner Zagreb okupio 150 žena koje dijele strast prema tehnologiji, računarstvu i inovacijama

Ivana Nižetić Kosović
Ivana Nižetić Kosović (Marina Paulenka i Martina Kenji)
Više o

Gril Geek Diners Hrvatska

,

Bojana Mandić

,

Ivana Nižetić Kosović

,

Srđan Dumičić

Inauguracijski Girl Geek Dinners Hrvatska okupio je 150 žena koje vole tehnologiju, inovacije, računarstvo, gadgete, video igre, programiranje ili su jednostavno radoznale i otvorene prema novim komunikacijskim kanalima.

U opuštenoj atmosferi Matis Lounge bara u Zagrebu žene su se susrele kako bi se povezale uživo te razmijenile mišljenja i iskustva o tehnološkim ili poslovnim temama u neformalnom okruženju. Okupljanju su se pridružile mnoge žene koje su dio IKT zajednice te time podržale jedan od glavnih ciljeva Girl Geek Dinners druženja u cijelom svijetu, poticanje žena na razvoj u IT industriji, što je ujedno bila i tema okupljanja.

"Kad smo krenule u organizaciju okupljanja girl geek djevojaka zaista nismo očekivale ovako veliki interes i podršku svih iz IT zajednice. Ideja ovakvog tipa druženja je okupiti zajednicu žena koje su svoj poslovni ili privatni interes pronašle u tehnologiji da bi se konačno razbio društveni stereotip da su IT zanimanja tradicionalno muška. Na inauguracijskom Girl Geek Dinners susretu okupile su se brojne žene iz poslovnog i obrazovnog sektora - softverske inženjerke i konzultantice, grafičke i web dizajnerice, voditeljice sistemske podrške, geoinformatičarke i community managerice, profesorice i studentice matematike, fizike, informatike i računarstva te mnoge druge - te svojim iskustvom i postignućima dokazale da se kvalitetan rad i trud zaista cijeni i da žene imaju važnu ulogu u razvoju IT industrije u Hrvatskoj. Planiramo nastaviti s ovakvim tipom okupljanja, ideja je mnogote su mnoge žene izrazile želju za aktivnijim mogućnostima uključivanja u organizaciju idućih Girl Geek Dinners druženja", izjavila je Bojana Mandić, osnivačica i organizatorica Girl Geek Dinners Hrvatska.

POTICANJE ŽENA NA RAZVOJ U IT INDUSTRIJI

U uvodnom dijelu večeri predstavljeni su rezultati istraživanja o ulozi žena u hrvatskom informacijskom društvu koje je Središnji državni ured za e-Hrvatsku, ujedno i glavni sponzor okupljanja, i ove godine naručio kako bi upozorili na važnost ravnopravnog sudjelovanja žena u informacijsko-komunikacijskom sektoru. Rezultate istraživanje predstavio je Srđan Dumičić, direktor agencije Ipsos Puls koja je provela istraživanje, te je istaknuo da promjene u informacijsko-komunikacijskom sektoru daju pozitivnije naznake od općeg trenda u hrvatskom gospodarstvu. " Iako je sveukupni broj zaposlenih u padu, broj zaposlenih u IKT sektoru trenutno stagnira. Tek su trećina zaposlenika u IKT sektoru žene što je niže od općeg udjela žena u radnoj snazi od 46 posto. Od ukupnog broja žena u IKT sektoru, njih oko 28 posto je na nekom rukovodećem položaju što je slično udjelu kod muškaraca koji iznosi 31 posto. Zanimljivo je istaknuti da je 28 posto žena na rukovodećem položaju u IKT sektoru značajno više od 15 posto žena koje su na rukovodećim položajima u svim ostalim područjima," obrazložio je Srđan Dumičić, te dodao "Rezultati pokazuju da iako situacija nije savršena žene imaju daleko bolju mogućnost napredovanja i gradnje karijere u IKT sektoru te većina poslodavaca smatra kako bi se povećanje udjela žena u IKT-u pozitivno odrazilo na sektor."

Poslodavci su na upit zašto prema njihovom mišljenju ima manje žena u IKT sektoru obrazlagali da i dalje prevladava percepcija da je riječ o tradicionalno muškim zanimanjima te se na visokoj poziciji nalazi i stav da poslodavci preferiraju IKT stručnjake muškog spola. Generalan stav tvrtki iz IKT sektora o povećanju broja žena u budućnosti je pozitivan. Više od polovice poslodavaca smatra kako bi povećanje broja žena imalo pozitivan utjecaj na IKT sektor, te pozdravljaju konkretne obrazovne programe kojima bi se doprinijelo povećanju udjela žena u IKT području.

Rezultati pokazuju da na hrvatskim sveučilištima većinu diplomiranih čine studentice, dok ih na IKT studijima ima tek 16 posto. Ivana Nižetić Kosović, znanstvena novakinja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, osvrnula se na stvarnu situaciju zastupljenosti žena u nastavnom osoblju i studentima fakulteta koji pružaju računarsku i informatičku naobrazbu.

"Postotak studentica na prvoj godini FER-a se u posljednjih nekoliko godina kreće od 13 do ovogodišnjih 20 posto. Među nastavnim osobljem na FER-u je slična situacija, gdje gotovo 20 posto osoblja čine žene. Nešto je veći postotak žena među mlađom populacijom - znanstvenim novacima i asistentima - nego među profesorima, što je u skladu s rezultatima koji govore da su žene u nastavnom osoblju zastupljene s 21 posto. Može se očekivati da će postotak žena koje upisuju FER i dalje rasti, a s vremenom onda i postotak žena u nastavnom osoblju. Mislim da je već razbijen mit o računarskoj struci kao isključivo muškoj struci, te da se popularizacija te struke među ženama već prirodno odvija kroz sve veće korištenje računala, mobitela i zbog dostupnosti informacija o izboru poslova," dodala je Nižetić Kosović.

Sudionice su ostatak večeri imale priliku razmijeniti ideje, podijeliti iskustva i povezati se, a pritom ih je zabavljala DJ Rea. Večeri je prisustvovalo 15 geek muškaraca za čije su se sudjelovanje izborile njihove prijateljice.

01.12.2011. 16:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh