« Žene
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
XY+

Odaberite način prehrane prema životnoj dobi i izgubite na težini

Hrana prilagođena godinama topi višak kilograma i vraća vitalnost

Zdrava prehrana dat će vam vitalnost
Zdrava prehrana dat će vam vitalnost (Arhiva)
Više o

dijeta

,

zdrava prehrana

,

prehrana

,

najbolja dijeta

,

prehrana prema dobi

Nedostatak apetita, zamor i nadimanje česti su simptomi u ljetno doba. Talijanski stručnjaci su napravili tri različita dijetalna programa prehrane u skladu sa životnom dobi.

Ako odaberete onaj koji najviše odgovara vašim godinama, bez puno napora izgubit ćete dva-tri kilograma za dva tjedna, i što je još bolje i korisnije, usvojiti načela koja će vam pomoći da duže ostanete mladi.  - Potrebe našeg organizma mijenjaju se s godinama - tvrdi talijanska nutricionistkinja dr. Diana Scartocca.

- Postoje namirnice koje uvijek moraju biti zastupljene u prehrani, kao što su voće i povrće, dragocjeni izvori vitamina i mineralnih soli, ali postoje i namirnice koje su potrebne prvenstveno 20-godišnjakinjama, zatim one neophodne ženama u četvrtom desetljeću i one koje su od ključnog značaja za osobe starije od 40 godina.   

Jedite u skladu s godinama

20-30 Sa svakom menstruacijom žene gube znatniju količinu željeza. Stoga jedite namirnice bogate željezom. No, željezo iz povrća teško se apsorbira. U lakšem apsorbiranju pomoći će vam vitamin C. Zato je poželjno da voće i povrće jedete sirove. Vitamin D također je neophodan. Nalazi se u masnoj ribi, ribljem ulju i žutanjku. 

30-40 Držite pod kontrolom razinu kolesterola u krvi. Kako? Jedite namirnice bogate omega-3 mastima, koje štite od tumora i reguliraju razinu triglicerida u krvi. Tako ćete smanjiti rizik od tromboze, dijabetesa, srčanih bolesti i proširenih vena. Ove dragocjene tvari nalaze se prije svega u masnoj ribi i plodovima mora, koje treba jesti najmanje dva-tri puta tjedno. Ribu pripremajte na roštilju ili pecite u pećnici bez dodavanja masnoće. 

40+ Kako biste sačuvali zdrave kosti i smanjili rizik od osteoporoze, neophodan vam je kalcij, prisutan prvenstveno u mlijeku i mliječnim proizvodima, ali i u soji. Ova namirnica je neophodna poslije 40. rođendana, prije svega zato što sadrži bjelančevine slične životinjskim, a ne sadrži zasićene masti. Da bi vam koža ostala glatka i meka, jedite namirnice bogate vitaminom E.

19.02.2012. 08:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh